Skip to content
Politică

Guvernul Cioloş. Tăriceanu, ferm pe poziţii: Periculos potenţial antidemocratic!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, rămâne ferm pe poziţii împotriva guvernului Cioloş, punându-l în legătură cu un „periculos potenţial antidemocratic”.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a făcut, sâmbătă, un apel către partidele parlamentare să nu voteze Guvernul Cioloş, argumentând că un Cabinet format din tehnocraţi, fără membri numiţi prin negociere politică, „excede cadrele democratice” şi chiar constituţionale, transmite romaniatv.net.

„ALDE face apel la personalităţile independente ce ar putea fi solicitate să facă parte din viitorul guvern prezidenţial să nu accepte să devină instrumente ale unui proces nedemocratic cu un periculos potenţial antidemocratic. De asemenea, ALDE face apel la toate partidele parlamentare să refuze să dea votul de investitură unui guvern ce va fi neîndoielnic folosit pentru construirea unei noi „paradigme” politice de factură nedemocratică şi nereprezentativă”, potrivit unui comunicat de presă emis de Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta îşi explică „apelul” spunând că România se află în faţa unei situaţii politice „fără precedent”, în condiţiile în care „schimbarea de paradigmă” cerută de Klaus Iohannis se transformă într-o „schimbare de regim”, după ce prim-ministrul şi-a depus demisia.

„Pe fondul unor manifestaţii de stradă îndreptate împotriva Parlamentului şi clasei politice în ansamblu, a izbucnit o criză politică. Aceasta a fost provocată de refuzul principalelor partide din Parlament de a-şi asuma responsabilitatea constituţională de a forma o majoritate parlamentară prin negocieri cu celelalte partide şi de a îi prezenta preşedintelui României un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Mai mult chiar, liderii PNL au calificat Parlamentul drept ilegitim şi au cerut dizolvarea acestuia, deşi o asemenea procedură este iluzorie în litera şi în spiritul Constituţiei”, explică Tăriceanu.

Liderul ALDE spune că, în condiţiile acestei fugi de răspundere, Klaus Iohannis a „declanşat o criză de regim” artificială, deoarece Parlamentul a fost ales legitim de către cetăţeni, iar în Parlament există „grupuri politice coerente, capabile să negocieze şi să formeze o majoritate guvernamentală”.

Tăriceanu lansează şi un atac la adresa societăţii civile „Preşedintele a ales ca în numele unei minorităţi, pe care a numit-o „strada”, să propună un candidat pentru funcţia de prim-ministru din afara Parlamentului şi a partidelor, candidat ce ar urma să conducă un guvern de tehnocraţi. (…) O singură persoană, chiar şi aleasă, îşi va impune voinţa luând drept pretext programul unei minorităţi ce pretinde la statutul de „societate civilă”, dar nu poate invoca vreo reprezentativitate civică, politică sau măcar statistică. Niciuna din lozincile, revendicările sau scandările „străzii” nu a inclus în zilele trecute cuvântul democraţie”, continuă Tăriceanu.

Preşedintele Senatului lansează şi un avertisment: „Dacă guvernul de tehnocraţi va trece de votul Parlamentului, democraţia reprezentativă va fi destituită”.

Mai mult, Călin Popescu Tăriceanu susţine că formarea unui Guvern de tehnocraţi în aceste condiţii este un gest „nedemocratic”.

„Guvernarea personală prin experţi, fie aceştia de bună calitate, excede cadrele democratice, oricât de largi ar fi acestea concepute. (…) Demersul se arată a fi unul nedemocratic şi prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică. Într-o democraţie reprezentativă, majoritatea cetăţenilor câştigă dreptul de a guverna prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere. Într-o democraţie reprezentativă, minorităţile, de orice natură, sunt respectate şi ascultate, dar nu au vocaţia de a conduce guvernul şi de a-şi impune agenda”, explică Tăriceanu.

„Instalarea unui guvern prezidenţial va marca trecerea la un regim politic diferit de democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale şi va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept”, conchide copreşedintele ALDE.

2 comentarii la “Guvernul Cioloş. Tăriceanu, ferm pe poziţii: Periculos potenţial antidemocratic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *