Skip to content
Politică

Guvernul completează finanțările programelor ”Casa Verde” și ”Rabla”

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, estimându-se venituri totale de 836,46 milioane de lei şi cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul îşi propune să finanţeze proiecte şi programe pentru protecţia mediului în valoare de 790,1 milioane lei, această sumă fiind destinată atât pentru onorarea contractelor în vigoare, cât şi pentru încheierea unor noi contracte de finanţare.

Printre programele care urmează să fie finanţate din Fondul pentru Mediu se numără Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, Programul de stimulare a achiziţionării de maşini noi electrice şi hibride („Rabla Plus”), Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

Pentru Programul „Casa Verde” s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finanţarea contractelor în vigoare şi 94,7 milioane lei pentru contracte noi şi se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanţare.

„Programul „Casa Verde” este completat de „Casa Verde Plus”, pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finanţate materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi altele”, mai informează Executivul.

Alte finanţări din acest fond merg către Programul „Sisteme integrate de alimentare cu apă, canalizare, staţii epurare”, în cadrul căruia există contracte în derulare până în 2018, pentru acest program alocându-se 275,5 milioane de lei în acest an.

De asemenea, pentru împădurirea terenurilor degradate s-au alocat 20 de milioane de lei pentru efectuarea de plăţi aferente contractelor în derulare şi 50 de milioane de lei pentru semnarea de noi contracte iar pentru gestionarea deşeurilor s-au alocat 100 de milioane lei.

Au mai fost alocaţi bani pentru realizarea pistelor pentru biciclişti, 30 de milioane de lei, dar şi pentru Programul de educaţie şi conştientizare a publicului privind protecţia mediului, 30 milioane lei, informează Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *