Skip to content
" "
Politică

Guvernul dă amnistie fiscală. Cine sunt cei care vor scăpa de datorii

Inquam Photos / George Calin

Guvernul adoptă în şedinţa de marţi măsuri pentru a scuti persoanele cu venituri sub salariul minim brut de plata contribuţiei la sănătate, scrie adevarul.ro.

Scutirea se aplică pentru perioada 2015-2017, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern. „Guvernul este preocupat ca orice obligaţie fiscală a contribuabilului să fie proporţională cu venitul obţinut”, a precizat premierul. Circa 600.000 de persoane vor benedicia de această scutire. „Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel”, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă, care va fi aprobat în şedinţa de marţi.

" "

Astfel, în urma adoptării acestui proiect, va fi anulată plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

De aceleaşi prevederi vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 – decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară, stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările şi completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Persoanele fizice care au optat pentru plata CASS şi pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea plăţilor.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *