Skip to content
Politică

Guvernul dă înapoi banii ”Statului Paralel”, luați la prima rectificare bugetară

B1.ro

Prima rectificare bugetară a avut loc în luna august a acestui an. La momentul respectiv, Serviciul Român de Informații și celelalte servicii secrete erau  instituţiile care se confruntau cu cele mai semnificative diminuări de fonduri.

Proiectul pentru a doua rectificare de buget, anunțat miercuri de Ministerul de Finanțe, prevede majorarea creditelor bugetare pentru Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază cu suma totală de 69,45 milioane lei, dar și a celor ale Ministerului Public, cu peste 21 milioane lei, și ale Administrației Prezidențiale (mai mult de 7 milioane lei).

Astfel, cel mai mult se majorează creditele bugetare aprobate pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), respectiv cu 31,71 milioane lei, din care 15,38 milioane lei la cheltuieli de personal și 13 milioane lei la bunuri și servicii, anunță Profit.ro.

La prima rectificare bugetară din acest an, STS pierduse credite bugetare de 14,2 milioane lei, față de cât avusese prevăzut în prima variantă a Legii bugetului de stat pe 2018.

SPP va primi în plus 17,18 milioane lei, cea mai mare parte a creditelor bugetare suplimentare urmând să meargă la cheltuieli de personal (14,5 milioane lei). Astfel, Serviciul de Protecție și Pază va recupera tăierea de fonduri de peste 15 milioane lei de la prima rectificare bugetară din acest an.

În schimb, la SRI, căruia i se vor aloca în plus credite bugetare de 16,75 milioane lei, cei mai mulți din acești bani vor fi destinați cheltuielilor de capital, care figurează cu un plus de aproape 16 milioane lei. Serviciul Român de Informații a pierdut însă credite bugetare de 113 milioane lei la prima rectificare.

La SIE se vor aloca în plus 3,8 milioane lei, din care 2,8 milioane lei pentru cheltuieli de personal și 1 milioane lei pentru bunuri și servicii, recuperând astfel minusul de credite bugetare de 2,84 milioane lei de la prima rectificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *