Skip to content
Politică

Guvernul dă milităria jos din pod pentru primari: le-a dat termen până la 31 decembrie

universuljuridic.ro

Guvernul României dă milităria jos din pod pentru primari și autoritățile județene: le-a dat termen până la 31 decembrie să ia o măsură. Vedeți mai jos despre ce este vorba.

Autorităţile locale şi judeţene au termen ca până la finalul anului să transforme „centrele-mamut” în care sunt găzduite persoane cu dizabilităţi în centre de reabilitare, pentru viaţă independentă, de îngrijire şi asistenţă, potrivit actului normativ adoptat în şedinţa de Guvern de marţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, preluat de Agerpres.

„La propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, a fost adoptat un act normativ ce prevede măsuri pentru asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. (…) În primul rând, se renunţă treptat la centrele mamut în care erau găzduite persoanele cu dizabilităţi, erau, în aceste centre, găzduite sute de persoane, în condiţiile în care la nivel european, ştiţi foarte bine, se discută ca un asemenea centru să găzduiască maximum 50 de persoane. În aceste centre, managementul nu era cel mai bun, să spunem, era un management defectuos, personal insuficient pregătit pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor. Şi, având în vedere că România şi-a asumat dezinstituţionalizarea până-n anul 2020, s-a luat această decizie ca aceste centre să fie înlocuite treptat cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro, centre de criză”, a explicat Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că, potrivit actului normativ, finanţarea acestor centre „va fi asigurată în proporţie de 90% de la bugetul de stat”.

„Autorităţile locale şi judeţene au termen ca până la finalul anului să transforme aceste centre, altfel vor pierde pe an câte 25% din finanţarea asigurată de la bugetul de stat”, a completat oficialul de la Palatul Victoria.

Barbu a explicat că prin actul normativ se creează şi cadrul pentru finanţarea măsurilor de protecţie asigurate de furnizorii privaţi, asociaţii şi fundaţii.

„A fost luată decizia ca finanţarea să nu se mai facă pentru locurile într-o instituţie, ci pentru serviciile oferite. Este mult mai normal aşa: ajutorul se axează pe nevoile persoanei, şi nu pe cele ale unui sistem care – spuneam – de multe ori se dovedeşte a fi neperformant”, a punctat purtătorul de cuvânt.

Barbu a precizat că altă schimbare adoptată vizează introducerea unei alocaţii lunare pentru asistentul personal profesionist.

„Este vorba despre suma de 600 de lei pentru asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat (pe lună este suma), iar unul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar. Alocaţia aceasta se adaugă salariului asistentului”, a spus Nelu Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *