Skip to content
Opinii & Analize

Guvernul Dăncilă, aproape de final? Urmează Guvernul Dăncilă, Ponta, Orban sau alegeri anticipate?

marius constantin

PSD și ALDE sunt două partide care caută soluții de salvare după rezultatul slab de la alegerile europarlamentare. ALDE profită de ocazia Pro România, iar PSD rămâne izolat pe scena politică. Fără ALDE, PSD nu mai are niciun partener la guvernare și nici în Parlament. UDMR, după cum au arătat și în trecut, fug spre cei care au cele mai multe șanse la victorie și în cazul ăsta nu e vorba de PSD. 

PSD, izolat

Totuși, izolat pe scena politică, însă cu puteri în Guvern. Căderea PSD-ului se va face în mai multe etape, iar ieșirea ALDE de la guvernare este doar un prim pas. Va urma apoi negocierile de la Cotroceni pentru un nou Guvern și votul din Parlament. Președintele Iohannis va chema partidele la consultări pentru a înțelege dacă cineva își asumă guvernarea. 

PNL a declarat recent că e pregătit să o facă după prezidențiale, ceea ce înseamnă că Dăncilă poate rămâne premier interimar, cu un vot fals al celorlalte partide. După alegerile prezidențiale, nu e foarte clar ce se va întâmpla. 

Anticipate? 

Ludovic Orban ar face o greșeală să intre doar cu PNL la guvernare, fără USR care vor rămâne în opoziție și vor ataca PNL din toate direcțiile. Va urma o perioadă dificilă, când Guvernul va trebui să vină cu măsuri pentru stimularea economiei, însă unele voci din PNL tot zbiară pe Facebook că ar fi nevoie de tăieri de salarii și de concedierea unor bugetari. Astfel de măsuri îi vor îngropa pe liberali chiar înainte de alegerile parlamentare din 2020. 

Iohannis ar putea să declanșeze alegerile anticipate abia din ianuarie 2020, după ce primește al doilea mandat de președinte. Dar organizarea acestora depinde de Guvernul interimar. Este o măsură exagerată dizolvarea Parlamentului pentru alegeri anticipate și ar arunca România în profundă criză economică. Este și un abuz de putere al unui președinte nou ales. Prin urmare, ideea de anticipate nici nu ar trebui să stea pe masă și Iohannis să caute soluții în Parlament. 

Dizolvarea Parlamentului și căderea Guvernului – practic cele mai importante instituții ale statului – lasă România în beznă, e vorba în primul rând de imaginea pe plan extern, de puterea de cumpărare, de dobânzi, de bănci, de speculatorii care abia așteaptă acest moment, de creditorii internaționali care ne vor da târcoale, de companiile de rating samd. 

Pariul riscant pentru PNL e acela că pot miza pe alegeri anticipate, însă la fel de bine Iohannis poate pierde alegerile prezidențiale. Nu e nimic bătut în cuie, iar Dan Barna nu va iniția alegerile anticipate, chiar dacă USR a spus că și-ar dori. USR își dorește să o facă Iohannis, să creeze el criza politică și economică. 

Guvernul Orban sau Guvernul Ponta?

Liberalii au ratat șansa din 2015 să intre la guvernare, după ce PSD a făcut pasul înapoi sub conducerea lui Ponta. 

Guvernul Orban ar putea să se formeze din PNL, ALDE și Pro România. USR nu e interesat de nicio combinație. Însă o alianță PNL-ALDE-ProRomânia ar fi o altă mare greșeală înainte de alegerile parlamentare. 

PNL singur în Guvern are o șansă doar dacă va convinge USR să-i sprijine la vot în Parlament. PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile ar fi suficient pentru a trece Guvernul Orban până la alegerile parlamentare din 2020. Nu e clar ce va face Pro România, însă ALDE ar putea da votul pentru PNL și să accepte că nu vor primi locuri în Guvern. 

O altă soluție de compromis ar fi aceea să vedem un Guvern format din partide mici – ALDE, Pro România, UDMR și probabil PMP care vor beneficia de sprijinul și votul PNL și USR. Va fi un Guvern de criză, un petic pus României pentru a trece peste alegerile ce urmează. Premierul? Cu siguranță Ponta așteaptă chemarea.  

Ieșirea PSD-ului de la guvernare îl va lăsa pe Iohannis în pragul unei crize economice și politice în fața căreia nu poate face nimic și, după cum ne-a obișnuit, va avea nevoie de ceva timp înainte să reacționeze. Și când va reacționa, va constata că momentan nu poate să facă nimic. 

Toate aceste atacuri la adresa Vioricăi Dăncilă pot duce la sensibilizarea electoratului PSD, dacă actualul premier înțelege cum să folosească această situație în favoarea sa. Guvernul Dăncilă ar putea continua până în decembrie 2020 dacă va reuși să rupă din ALDE și Pro România. PSD e totuși un gigant politic care poate convinge mult mai ușor diferiți parlamentari.  

Asistăm la o bătălie din care se salvează cine poate și e un război până la ultimul om rămas în picioare. Totuși, nici fuga nu e o soluție sau o victorie și nici partidele din opoziție nu vor crește spectaculos în urma acestor atacuri.

 

1 comentariu la “Guvernul Dăncilă, aproape de final? Urmează Guvernul Dăncilă, Ponta, Orban sau alegeri anticipate?

  1. In CEX-ul de luni Veorica va anunta ca ea este propusa ca vicepresedinta a Comisiei Europene si renunta la pozitia de prim-ministru !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *