Skip to content
Politică

Guvernul Dăncilă IGNORĂ Comisia de la Veneția! Dosarul Revoluției și Dosarul 10 august, ÎNGROPATE prin OUG! EXCLUSIV

MagnaNews

Cabinetul Dăncilă a adoptat, luni dimineață, controversata OUG privind modificarea Legilor Justiției, confirmând astfel unele dintre cele mai negre previziuni ale presei, ale societății civile și ale opoziției.

Mai exact, departe de a corecta mutilările aduse Legilor Justiției, actul normativ ignoră cu desăvârșire cele mai importante recomandări ale experților Comisiei de la Veneția, luând în calcul numai două-trei aspecte marginale și amânând, doar până la finele lui 2019 (o jumătate de an!), scenariul pensionării anticipate a magistraților. La fel ca în forma impusă de majoritatea PSD-ALDE, președintele este exclus din lanțul decizional vizând numirea procurorilor șefi. Din pricina lipsei oricărei transparențe pe acest subiect, suntem puși în situația de a aștepta până când textul ordonanței va fi publicat în Monitorul Oficial, moment în care, de altfel, va și intra în vigoare.

O grabă total nejustificată. Ce riscă România

Graba adoptării acestei OUG este cel puțin dubioasă în condițiile în care, peste doar câteva zile, Comisia de la Veneția va oficializa raportul final privind modificarea Legilor Justiției, iar guvernanții nu au catadicsit să aștepte concluziile forului. Având în vedere atât ignorarea premeditată a celor mai importante recomadări, cât și durele avertismente lansate în cadrul recentei dezbateri de la Strasbourg, este foarte probabil ca raportul final emis de Comisie să fie unul de-a dreptul devastator pentru puterea de la București, din pricina căreia România nu se mai încadrează în standardele europene vizând Justiția și statul de drept. Este evident că trimiterea lui Florin ”Altă întrebare” Iordache la Comisia de la Veneția, pentru a ”justifica” mutilarea Legilor Justiției, nu va fi în măsură să dreagă busuiocul derapajelor PSD-ALDE.

Ordonanță scrisă noaptea, cu nervi și presiuni

Potrivit surselor PSnews.ro, forma finală a controversatei OUG a fost finalizată târziu după miezul nopții, în condițiile în care Dragnea și fidelii săi l-au presat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu scopul de a face cât mai puține concesii în ceea ce privește cele 7 recomandări ale Comisiei de la Veneția.

Cum se încearcă îngroparea dosarelor esențiale

Vă reamintim că procurorul general Augustin Lazăr a avertizat cu vehemență că noile prevederi privind vechimea și gradul profesional aduse vor avea un impact nimicitor asupra marilor dosare, în special cel vizând Revoluția și cel care anchetează gravele violențe săvârșite pe 10 august, în Piața Victoriei. Astfel, nu mai puțin de 5 procurori dintre cei 9 care instrumentează spețele amintite ar urma să nu mai lucreze la dosare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *