Guvernul din Estonia a demisionat

Sursă foto: X / Kaja Kallas

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas şi-a prezentat luni demisia, un demers necesar pentru a-şi putea prelua noua funcţie obţinută în Uniunea Europeană, de a cărei politică externă se va ocupa în următorul mandat al Comisiei Europene, relatează Reuters citând un comunicat al Preşedinţiei de la Tallinn.

Kaja Kallas, prima femeie prim-ministru a Estoniei, a fost aleasă luna trecută de liderii UE, după alegerile europene, pentru a-l înlocui pe Josep Borrell în funcţia de Înalt Reprezentant al blocului european pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

De când a devenit prim-ministru, la începutul anului 2021, Kaja Kallas, în vârstă de 47 de ani, a fost un critic puternic al Rusiei vecine şi a ceea ce ea consideră că sunt scopurile expansioniste ale Moscovei.

Kallas a făcut presiuni asupra aliaţilor Estoniei din NATO şi UE pentru a oferi sprijin necondiţionat Ucrainei în lupta acesteia pentru a respinge forţe Moscovei în războiul lor de agresiune.

Sub conducerea sa, Estonia, o mică republică baltică cu 1,4 milioane de locuitori, a devenit unul dintre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina, raportat pe cap de locuitor.

Kallas a condus partidul său liberal Reforma către victorie în alegerile parlamentare din 2019 şi 2023 şi a condus guvernul de la Tallinn din 2021.

Partidul Reforma l-a desemnat pe ministrul climei, Kristen Michal, să fie următorul prim-ministru al Estoniei, în aşteptarea negocierilor cu partenerii săi de coaliţie, liberalii din Estonia 200 şi social-democraţii, pentru reconfigurarea cabinetului.

Kallas va rămâne prim-ministru interimar al Estoniei până când următorul guvern va fi confirmat, la începutul lunii august, potrivit postului public de televiziune ERR.

Partidul său îşi va alege un nou lider la 8 septembrie.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: