Skip to content
Politică

Guvernul din Ucraina somează NATO. Decizie de ultimă oră

Guvernul de la Kiev a luat miercuri o decizie radicală în relația cu NATO. 

Membrii executivului de la Kiev au adoptat un proiect de lege care propune r”enunţarea la statutul pe care Ucraina îl are în prezent de ţară nealiniată şi reluarea procesului de aderare la NATO”, a anunţat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, informează agerpres.


”Înaintea summitului NATO (de joi şi vineri din Ţara Galilor), obiectivul nostru este obţinerea unui statut special pentru Ucraina. NATO trebuie să ofere Ucrainei un statut special de partener numărul unu”, a afirmat Iaţeniuk.

”Cea mai corectă decizie ar fi adoptarea unei decizii privind primirea Ucrainei în NATO. Dar, desigur, o astfel de decizie nu va fi simplu de luat de către membrii Alianţei”, a adăugat şeful guvernului de la Kiev.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara la începutul acestei săptămâni că liderii politici ucraineni se aşteaptă ca parlamentul de la Kiev să decidă renunţarea la statutul Ucrainei de ţară nealiniată după alegerile legislative programate pentru 26 octombrie.

În acelaşi timp, Rasmussen afirma că este prea devreme pentru a aprecia cât timp va dura procesul în urma căruia Ucraina ar putea deveni membră a Alianţei.

Marţi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara că încercările Ucrainei de a obţine statutul de ţară membră a NATO subminează eforturile de încetare a războiului din estul Ucrainei, informează aceiași sursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *