Skip to content
Opinii & Analize

Guvernul Dragnea vinde România privatizând spitale, grădinițe și autostrăzi

marius constantin

În timp ce românii sunt amenințați cu Ordonanțe împotriva Justiției, „băieții deștepți” care stau în umbra PSD-ului se pregătesc să pună mână pe miliarde de Euro, după ce Guvernul va privatiza anumite servicii vitale pentru un stat: sănătatea, infrastructura și educația. Darius Vâlcov pare să fie omul de legătură dintre Guvern și „băieții deștepți” care vor primi contracte cu statul.

Grădinițele

Guvernul Dăncilă a anunțat miercuri a aprobat construirea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv, iar întreaga sumă se va ridica la 500 de milioane de Euro. Trecând peste faptul că este o prostie să construiești atâtea grădinițe cu profil sportiv, se va aloca 500.000 de Euro pentru fiecare construcție.

Totul este o colaborare între Guvern și investitorii privați. Statul oferă 500.000 de Euro pentru construcție și ulterior investitorul privat va putea să impună taxe de școlarizare. Doar 8% dintre copiii de la grădinița respectivă vor avea locuri gratuite pe o perioadă de 4 ani. Vâlcov ne-a asigurat că aceste grădinițe vor avea 100 de locuri. Adică 8 copii vor avea loc gratuit. Nu este clar dacă aceste locuri gratuite vor fi mereu sau doar în primii 4 ani. Dacă investitorul le va oferi mereu, înseamnă că statul va plăti pentru ele, pe lângă cei 500.000 de Euro. Ceilalți copii vor achita taxă de școlarizare, stabilită în urma negocierilor dintre Guvern și investitori, iar contractul va putea fi oricând renegociat, oricând investitorii vor dori să crească prețurile.

Institutul Național de Statistică ne-a spus că în 2018 erau 40% dintre copii în risc de sărăcie și excluziune socială. Guvernul și investitorii privați se vor duce cu grădinițele sportive și le vor cere bani părinților. Apoi potrivit Constituției „învățământul de stat este gratuit”. Dar ce facem când Guvernul finanțează învățământul privat în loc să ajute învățământul de stat, unde avem școli cu WC în curte? Sau școlile care au toalete fără apă caldă, săpun, hârtie igienică etc.

Fără îndoială acest proiect al Guvernului Dragnea va duce la privatizarea învățământului preșcolar, unde investitorii vor impune taxele. Niciun Guvern nu va avea curajul să reducă taxele pentru că vor pierde finanțările din campaniile electorale. Ion Țiriac a anunțat că vrea să construiască 500 de grădinițe, adică să primească ajutor de la stat de 250 de milioane de Euro.

Important: Uniunea Europeană are proiecte de finanțare pentru modernizarea sau construirea grădinițelor! Dar nimeni din Guvern nu a cerut ajutorul la Bruxelles.

Spitalele

Fără să depună vreun efort, Darius Vâlcov s-a gândit să rezolve problema celor 3 spitale regionale din Iași, Craiova și Cluj cu niște parteneriate publice-private. Proiectul total având o valoare de 1,2-1,5 milioane de Euro, după cum a declarat. Inițial, PSD ceruse Comisie Europene 150 de milioane, dintr-un proiect de 500 de milioane de Euro. Ulterior, Vâlcov a spus că banii Uniunii nu sunt suficienți, dar nici nu a cerut mai mult. Chiar Corina Crețu a dezvăluit că Guvernul nu a făcut niciun pas în acest sens și că parteneriatul public-privat reprezintă o privatizare a celor 3 spitale, unde vor merge doar românii cu bani.

Oricum, spitalele se vor construi foarte greu și banii de la UE sunt deja pierduți, însă Vâlcov pregătește terenul pentru a privatiza cele 3 spitale regionale și pentru a le transforma în spitale private. Găsind motivul acesta că „UE nu ne ajută”, când de fapt Guvernul nu vrea să muncească și să ceară ajutorul, PSD o să ofere spitalele investitorilor privați, care îi vor trata pe români în spitale construite și cu banii cetățenilor. Românii vor plăti de două ori, iar cei săraci se vor duce în aceleași spitale de stat pline de bacterii. Parteneriatul public-privat este visul marilor clinici medicale. Momentan, spitalele lor private nu pot înlocui spitalul de stat. Pe viitor, acest lucru se va schimba.

Totuși, 1,2-1,5 miliarde de Euro pentru 3 spitale, în niște orașe uitate de lume în Europa, este o sumă exagerată. Spre exemplu, în 2010, britanicii au plătit 545 de milioane de lire pe un spital nou în Birmingham, cu o capacitate de 1.200 de paturi. Spitalul Universitar din Dallas (Texas, SUA) cu o capacitate de aproximativ 800 de paturi a costat peste 800 de milioane de dolari.

Autostrăzi

Povestea autostrăzii Ploiești-Brașov este una mult mai complicată, dar Guvernul a anunțat în 2018 că o va construi prin parteneriat public-privat și deja ar fi 5 companii interesate, toate din străinătate. Statul și investitorul privat vor construi autostrada, iar ulterior investitorul va impune, timp de 20 de ani, o taxă pentru toți șoferii pentru a-și recupera cheltuielile și, bineînțeles, pentru a obține profitul firesc.

Și în această situație, Guvernul refuză ajutorul Uniunii Europene. UE ar putea finanța până la 85% din proiect, dacă Guvernul ar munci să aibă un proiect cu care să ceară banii nerambursabili. Nici măcar pentru alte autostrăzi Guvernul nu cere ajutorul UE. Spania este un exemplu de țară care și-a construit autostrăzi și spitale cu fonduri europene.

*

Guvernul încalcă Constituția României în privința educației și sănătății, servicii pe care trebuie să le ofere cetățenilor în mod gratuit atunci când alege să facă investiții. Finanțarea învățământului privat sau al spitalelor private va crea și mai multe inegalități în societate și îi va ajuta doar pe cei cu bani, în condițiile în care toți românii vor plăti pentru aceste construcții, mai mult sau mai puțin.

Nu în ultimul rând, PSD nu este deloc un partid transparent sau cinstit, fiind de multe ori condamnat sau acuzat pentru corupție, există o listă lungă de pușcăriași pesediști. Tendința Guvernului de a colabora cu investitorii privați vine tocmai din această tentație a lui Dragnea de a-și încărca buzunarele cu bani din fondul statului și cu mită, împreună cu baronii pesediști. În tot acest timp, sănătatea și educația nu vor mai fi priorități pentru instituțiile statului, ci doar o sursă de bani pentru investitori care vor putea renegocia contractele după bunul plac. Și ne rămâne autostrada până la Brașov, un vis frumos pentru 2050.

2 comentarii la “Guvernul Dragnea vinde România privatizând spitale, grădinițe și autostrăzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *