Guvernul Germaniei nu dorește să facă obligatorie atingerea obiectivului NATO pentru cheltuieli militare

weforum.org
Sursa foto: weforum.org

Guvernul de coaliţie al Germaniei nu vrea să facă legal obligatoriu un angajament de a atinge obiectivul NATO pentru cheltuieli militare, au declarat vineri surse apropiate guvernului pentru agenţia DPA, relatează Agerpres.

Guvernul a eliminat o prevedere ce impunea Germaniei să cheltuiască 2% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare dintr-un proiect de buget cu scurt timp înainte de decizia cheie a Cabinetului, potrivit acestor surse. Mai multe alte media germane au raportat de asemenea informaţia mai înainte în această săptămână.

Rezoluţiile alianţei militare NATO cer tuturor membrilor să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare, deşi Germania şi mulţi alţi membri NATO din Europa de Vest nu au reuşit de mult timp să îndeplinească acest obiectiv.

În schimb, actualul guvern de coaliţie al Germaniei s-a angajat să atingă obiectivul NATO de cheltuieli pentru apărare ca o medie pe 5 ani, adică ţara ar putea uneori cheltui mai mult sau mai puţin decât ţinta de 2%. Sursele au declarat pentru DPA că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, membru al Partidului Verzilor, a cerut modificarea. Germania nu a atins ţinta de 2% de la reducerea cheltuielilor pentru apărare la sfârşitul Războiului Rece la începutul anilor 1990.

Țara va atinge obiectivul

Ţara s-a confruntat cu critici din partea altor aliaţi NATO, în special Statele Unite, asupra bugetelor sale militare mai mici. Cancelarul Olaf Scholz a declarat recent că guvernul german ar cheltui 2% din PIB pentru apărare pe termen lung.

Scholz a spus că ţara va atinge obiectivul cheltuind în mod regulat banii bugetaţi şi printr-un fond special de 100 de miliarde de euro (109 miliarde de dolari) creat pentru a moderniza armata Germaniei în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Germania s-a resemnat: relansarea economică, puțin probabilă din cauza cererii scăzute din China
Pe de altă parte, Germania s-a resemnat în privința redresării economice, oficialii afirmând că nu se așteaptă la relansarea susținută a economiei după recesiunea care abia s-a încheiat.

După ce a stagnat în trimestrul al doilea, economia germană nu ar urma să înregistreze o relansare susţinută în lunile următoare, pe baza celor mai recenţi indicatori precum comenzile noi în industrie sau moralul mediului de afaceri, a estimat luni Ministerul Economiei de la Berlin, transmite Reuters.

Industria germană se confruntă cu presiuni de pe urma unei cereri slabe venită din China, la care se adaugă lipsa de mână de lucru, înăsprirea politicii monetare şi persistenţa efectelor crizei energetice de anul trecut. Fondul Monetar Internaţional a estimat că cea mai mare economie a Europei va fi singura din grupul principalelor state industrializate care se va contracta în acest an.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: