Skip to content
Politică

Guvernul Grindeanu nu trece testul bugetului: venituri mai mici cu 6%

News.ro

Guvernul României, condus de premierul Sorin Grindeanu  nu trece testul bugetului, dacă este să luăm în calcul veniturile statului obținute în ianuarie 2017, în comparație cu cele obținute în ianuarie 2016.

Potrivit ZF.ro, veniturile bugetului consolidat au scăzut în ianuarie cu 5,7%, o cădere semnificativă în condiţiile în care bugetul este construit pe o creştere de venituri de 14% pe întreg anul 2017. În aceeaşi vreme, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 3,5% faţă de ianuarie 2016.

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depăşească 3% în 2017 şi cer ca Executivul să anunţe măsuri clare pentru reducerea lui.

Citiți și Comisia Europeană trage de mânecă guvernul român: Există un risc clar!

Mai mult, potrivit datelor publicate ieri de Finanţe, prima lună din an s-a încheiat cu un excedent bugetar de 3 miliarde de lei (0,37% din PIB), la jumătate faţă de cel înregistrat în ianuarie 2016, de 4,7 miliarde de lei (0,62% din PIB).

Veniturile bugetului general consolidat de 19,2 miliarde de lei, în ianuarie, au reprezentat 2,4% din PIB, fiind cu 5,7% mai mici, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri de venituri faţă de anul precedent la încasările din impozitul pe salarii şi venit (plus 24,9%), impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale (plus 10,1%), venituri din capital (plus 63,9%) şi la contribuţiile sociale (plus 9,4%).

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 16,1 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Cheltuielile de personal au crescut cu 8,2%, faţă de ianuarie 2016, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a lui 2016.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 7,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *