Companiile de petrol, gaze și carburanți cu rulaje mai mari de 50 milioane euro pe an au scăpat de triplarea de anul viitor, de la 0,5% la 1,5%, a impozitului pe cifra de afaceri, adoptată de Parlament în octombrie. Modificarea legislativă de ultimă oră a fost semnată de Guvern, relevă datele Profit.ro.
Camera Deputaților a aprobat în plen, pe 22 octombrie, în calitate de cameră decizională, modificarea Codului Fiscal, în sensul eliminării de la 1 ianuarie 2025 a pragului de cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro sub care companiile de petrol, gaze și carburanți nu plătesc în prezent acest impozit.
Numai că nu a fost singura modificare adoptată. În forma inițială, proiectul de lege stipula că impozitul de 0,5% pe cifra de afaceri a petroliștilor se aplică prin excepție de la regula generală impusă tuturor firmelor din România cu afaceri anuale de peste 50 de milioane de euro, de a plăti impozit de 1% din cifra de afaceri în situația în care sunt pe pierdere sau impozitul pe profit datorat este mai mic de 1% din rulaj.
În forma votată de plenul Camerei și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 20 noiembrie, sintagma ″prin excepție″ nu mai apărea, astfel că rezulta că societățile din petrol, gaze și carburanți cu cifre de afaceri de peste 50 milioane euro datorează de la 1 ianuarie 2025 impozit cumulat de 1,5% pe cifra de afaceri, iar cele cu rulaje sub acest prag – de 0,5%. Nu a fost limpede dacă eliminarea sintagmei a reflectat voința asumată a parlamentarilor sau a fost doar o eroare.
Consiliul Economic și Social (CES) a atras atenția că eliminarea sintagmei ″prin excepție de la art. 18-1″ conduce la interpretarea că firmele din petrol, gaze și carburanți urmează să datoreze de la 1 ianuarie 2025 impozit specific de 1,5% din cifra de afaceri, ceea ce ar însemna ″o dublă impunere a unui sector care este oricum supraimpozitat″. Avizul CES este însă doar consultativ.
Guvernul a decis însă acum că societățile din petrol, gaze și carburanți care datorează impozit specific de 0,5% din cifra de afaceri sunt exceptate de la obligația de a plăti și impozitul general de 1% din rulaj impus firmelor cu cifre de afaceri anuale de peste 50 milioane euro. Astfel, a fost eliminată triplarea impozitului.
″Contribuabilii care intră sub incidența (…) art. 46-2 din titlul II-1, pe perioada aplicării acestor prevederi, sunt exceptați de la aplicarea prevederilor art. 18-1. În cazul grupului fiscal, prevederile art. (…) 46-2 din titlul II-1 se aplică în mod corespunzător de către membri, în funcție de situația individuală″, scrie în actul normativ.
Modificarea nu este menționată în nota de fundamentare.
Proiectul fusese inițiat în primăvară de deputații Marius Țuțuianu (PSD), Ognean Crîstici și Gheorge Nacov (din grupul minorităților naționale) și fusese respins de Senat în septembrie, cu majoritate amplă (99-6). Era vorba de prima formă, care stipula doar eliminarea de la 1 ianuarie 2025 a pragului de cifră de afaceri anuală de 50 milioane euro sub care companiile de petrol, gaze și carburanți nu plătesc impozitul specific.
Guvernul transmisese oficial că se opune modificării legislative, însă principala obiecție a Executivului fusese că, în forma sa inițială, proiectul de schimbare a Codului Fiscal stipula că eliminarea pragului de 50 milioane euro urma să se aplice retroactiv, de la 1 ianuarie 2024.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News