Skip to content
Sănătate

Guvernul ia în calcul plafonarea prețului la măștile sanitare. Persoanele vulnerabile le-ar putea primi gratuit

Inquam Photos / George Calin

Luând în considerare obligativitatea purtării măștilor de protecție în spaţiile publice închise, începând cu data de 15 mai, premierul Ludovic Orban a afirmat că România trebuie să asigure stocuri importante de măşti.

Preocuparea noastră a fost să susţinem producătorii români care să producă astfel de măşti. Cu siguranţă am discutat această chestiune de aproximativ o săptămână. Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină. Va trebui ca până în 15 mai să producem cantităţi semnificative”, a declarat Orban. El a precizat că Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale în stoc, iar în ceea ce priveşte măştile de tipul FFP 2 şi FFP 3 acestea sunt de ordinul milioanelor.

Premierul a anunţat că preţul măştilor ar putea fi plafonat: „Ne gândim şi la acest lucru”.

Ludovic Orban a mai spus că se va gândi la o variantă de distribuire a măştilor către persoanele care nu au venituri şi nu le pot cumpăra. Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că după 15 va exista obligativitatea purtării măştilor de protecţie în toate spaţiile publice închise.

Cu prilejul vizitei efectuate la Institutul Cantacuzino, Ludovic Orban a mai spus că România are o capacitate de prelucrare de aproximativ 8000 de teste pentru coronavirus pe zi, însă se testează efectiv mai puțin.

„Capacitatea de testare e mai mare decât se testează efectiv. Capacitatea nominală este de aproximativ 8000 de teste azi, în 61 de centre. Obiectivul este să creștem în continuare capacitatea de testare”.

Orban a precizat că a vizitat și laboratorul de biosecuritate, care este funcțional, mai sunt câteva echipamente în curs de montare și poate deveni pe deplin operațional. Premierul a precizat însă că autoritățile încearcă să găsească soluții pentru o vaccinare antigripală cât mai mare a populației în această toamnă, pentru că va limita și răspândirea coronavirusului.

Apreciez activitatea febrilă care se desfășoară aici, apreciez în mod deosebit activitatea noului manager, care e manager de criză, care a fost numit de când a izbucnit epidemia de coronavirus. Am încredere că echipa are capacitatea să refacă institutul și să-i dea misiunea pe care trebuie să o aibă”, a mai spus Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *