Guvernul a adoptat, recent, o serie de noi măsuri în privința diverselor dependențe ce afectează populația, dar și de reglementare a comercializării produselor din tutun și conexe.
Una dintre acestea se referă la decizia de operaționalizare a Comitetului interministerial pentru coordonarea politicilor și acțiunilor aferente produselor din tutun și produselor conexe, aflat în subordinea Prim Ministrului, și numirea unui președinte care să aplice politicile în domeniu conformitate cu viziunea integrală a Executivului.
Florin Spătaru, fost ministru al Economiei și actual consilier de stat al premierului social-democrat, Marcel Ciolacu, a fost numit în această funcție.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, președintele Comitetului interministerial pentru coordonarea politicilor și acțiunilor aferente produselor din tutun și produselor conexe, Florin Spătaru, dezvăluie o parte din agenda pe care o va urmari pe parcursul mandatului său:
„Politica Guvernului în domeniul reglementării folosirii produselor din tutun intră pe un trend ascendent, cu scop final protecția populației.
Recenta adoptare în Parlament și promulgarea legii care a extins interzicerea comercializării prin automate şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani a ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete, dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, inițiată de parlamentari #PSD, este un alt pas în concretizarea politicilor referitoare la controlul accesului și utilizării produselor din tututn.
De peste 15 ani, la nivelul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății există o preocupare crescândă privind efectele consumului de tutun asupra sănătății și creșterea eficacității politicilor de control al consumului”, menționează consilierul de stat Spătaru.
Într-un prodcast despre importanța unui plan de acțiune în tratarea dependențelor( jocuri de noroc, droguri, consumul de tutun) susținut de PSD, Florin Spătaru recunoaște că „România este al doilea mare producător de țigarete încălzite din Europa și veniturile pe care noi le colectăm din industria tutunului sunt semnificative dacă nu foarte mari”.
Totodată, consilierul de stat pune în balanță, pe de o parte politica de reducere a consumului de tutun în rândul populației, cu efecte benefice asupra sănătății, iar pe de altă parte, banii pe care industria tutunului îi aduce la bugetul de stat, și de care Guvernul are nevoie pentru a susține educația, sănătatea sau alte domenii.
„Este nevoie de o politică coerentă, prin care să poți să previi și să vezi care sunt beneficiile în așa fel încât leul ăla pe care îl ai, tu, Guvernul României, să îl poți da acolo unde trebuie”, este de părere Florin Spătaru.
De altfel, președintele Comitetului interministerial pentru coordonarea politicilor și acțiunilor aferente produselor din tutun și produselor conexe face un apel, pe pagina oficială de Facebook, către toate organizațiile cu atribuții în domeniu: „Caracterul problematicii consumului de tutun, de la impactul asupra sănătății individuale și publice, până la influențe în mediul social și economic, este complex și mă bazez pe implicarea constantă și consistentă a tuturor instituțiilor abilitate, a mediului de business, a actorilor din domeniul sănătății și academic, pentru ca, împreună să definim o viziune națională și să adoptăm decizii strategice care să fie implementate de autoritățile cu atribuții în domeniu”.
Într-un studiu dat publicității anul trecut de Institutul Național de Sănătate publică, se menționează că:
„Fumatul convențional provoacă expunerea la un amestec letal de peste 7.000 de substanțe chimice toxice, inclusiv cel puțin 70 de agenți cancerigeni care pot deteriora aproape fiecare sistem de organe din corpul uman.
Efectele negative ale componentelor chimice asupra organismului uman sunt multiple: de la deteriorarea funcționalității sale normale prin scăderea capacității de a respira, prin scăderea auzului, prin
cecitate și scurtarea respirației, până la deteriorări structurale (cataractă, boală periodontală și edentație) și carcinogeneză pentru diferite tipuri de cancer. (Conform American Cancer Society and Vital Strategies, 2018, World Health Organization -Regional Office for Europe, 2019).
De asemenea, la ora actuală nu mai este o noutate pentru nimeni că daunele cauzate de tutun încep înainte de naștere, deoarece femeile însărcinate care fumează pot da naștere copiilor cu risc mai mare de tulburări congenitale, cancer, boli pulmonare, greutate mică la naștere și moarte subită.
Consumul de tutun este principala cauză a cancerului – și este o cauză evitabilă. Nu există niciun mod sigur de a consuma tutun, iar fumatul este cel mai periculos mod de a consuma tutun, întrucât combustia tutunului sau fumul de tutun generează cel mai mare risc de cancer, întrucât cele mai multe substanțe toxice, inclusiv
substanțe cancerigene, apar în timpul procesului de ardere. Tutunul cauzează diferite tipuri de cancer, în
special dacă este fumat. De asemenea, fumul de tutun cauzează cancer la nefumătorii care inhalează fumul de tutun de la fumători și la copiii părinților care fumează. (International Agency for Research on Cancer, World Health Organization, 2023).”
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News