Guvernul condus de Marcel Ciolacu riscă o nouă grevă generală a profesorilor, deoarece se apropie 1 ianuarie 2024 și nu a prezentat soluții pentru salariile cadrelor didactice. În urmă cu 4 luni, Guvernul și-a luat angajamentul de a mări aceste salarii prin legea salarizării. Problema lui Marcel Ciolacu este faptul că această lege a salarizării bugetarilor nu există nici măcar sub formă de draft.
Ce a promis Guvernul
Una dintre principalele promisiuni făcute de Guvern a fost aceea ca salariul unui profesor debutant să fie la nivelul salariului mediu pe economie din România. De la acest salariu ar urma să fie recalculate toate salariile profesorilor și personalului din unitățile de învățământ.
La 1 ianuarie 2024, profesorii ar trebui să primească 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării, a mai promis guvernul. Astfel, guvernul Ciolacu mai are la dispoziție doar două luni pentru a găsi o soluție pentru salariile profesorilor. Legea salarizării nu are absolut nicio șansă să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Legea salarizării, abia la început
Legea salarizării bugetarilor ar trebui să stabilească grilele de salarii pentru toți angajații din instituțiile statului. De un an de zile se vorbește despre o astfel de lege, dar până în prezent nu există nici măcar o schiță. Între timp, Guvernul a purtat negocieri cu mai multe categorii de bugetari care așteaptă salariile mărite în următoarele luni.
Legea salarizării este și jalon în PNRR, cu termen la final de 2024, și ar trebui să introducă și criterii de performanță. Până la o formă finală a acestei legi vor exista lungi și complicate negocieri cu diferite sindicate. Sindicatele din Poliția Locală consideră că această nouă lege a salarizării bugetarilor „va intra în vigoare cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, a vorbit despre legea salarizării, dar nu a precizat când va fi prezentată prima versiune. Ministerul este, încă, la nivelul negocierilor cu diferite sindicate.
„Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forţa calificată de muncă”, a declarat ministrul muncii.
Nu va fi loc de negocieri între guvern și profesori. Noua lege a salarizării bugetarilor trebuie să respecte toate promisiunile făcute de guvern. Dar atât timp cât Ministerul Muncii nu publică noile grile de salarizare pentru profesori, nimeni nu știe cât va fi acea creștere de 50% din diferența noului salariu din grilă și cel din prezent. Fără această grilă, orice creștere a salariilor profesorilor rămâne blocată.
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu sindicatele din educație de trei ori: la începutul lunii septembrie, pe 16 octombrie și astăzi, 23 octombrie. Guvernul trebuia să prezinte, până la sfârșit de septembrie, soluția tehnică pentru creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 204.
Ce soluții și-ar putea asuma Guvernul
Ligia Deca, ministrul educației, a promis că salariile profesorilor vor crește de la 1 ianuarie 2024 chiar și fără legea salarizării. Ministrul a precizat că actuala coaliție de guvernare caută o soluție lege prin care să fie oferită această crește.
„Acum, în lipsa legii salarizării trebuie găsită o altă soluție tehnică. (…) Acest lucru urmează să se discute între Ministerul Finanțelor, pentru că trebuie să vedem și care este anvelopa financiară pentru anul viitor, Ministerul Muncii, Ministerul Educației și evident, reprezentanții sindicatelor”, a declarat Ligia Deca, într-un interviu pentru România Europa Liberă.
De asemenea, ministrul a mai precizat că Ministerul Educației a trimis către Ministerul Muncii grilele de salarizare pentru profesori, dar acestea sunt încă în negocieri.
„Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată. Există trei variante pe care le avem în discuție, care au plecat pentru analiză de impact la Banca Mondială și va trebui să existe o clarificare”, a mai arătat Ligia Deca.
Toată discuția despre salariile profesorilor depinde de această grilă de salarizare, care ar urma să fie inclusă în noua lege a salarizării.
Chiar dacă legea salarizării bugetarilor nu va fi finalizată până la 1 ianuarie 2024, Guvernul a respins (foto mai jos) o inițiativă legislativă din Parlament prin care se propunea creșterea salariilor profesorilor de la 1 decembrie 2023. Guvernul insistă în continuare că mărirea salariilor profesorilor trebuie să se facă prin noua lege a salarizării bugetarilor. Răspunsul Guvernului la această inițiativă contrazice ceea ce afirmă Ligia Deca.
Riscul de grevă nu dispare
Guvernul se vede într-o situația dificilă deoarece trebuie să crească salariile într-o perioadă în care trebuie să reducă deficitul bugetar deja foarte mare. Salariile profesorilor trebuie să crească de la 1 ianuarie 2024, iar în caz contrar, vom asistat la o altă grevă la sfârșit de 2023 sau chiar de anul viitor. Profesorii au arătat în urmă cu câteva luni că nu se tem să blocheze școlile.
Dar în același timp, polițiștii, judecătorii și cadrele medicale așteaptă salarii mai mari. Pentru salariile judecătorilor, Guvernul trebuie să găsească 16 miliarde de lei până la final de an. Judecătorii au decis să-și mărească singuri salariile cu 25% și măsura să se aplice retroactiv, din 2018 și până în prezent. Este pentru prima dată în istoria României când o creștere de salariu se aplică retroactiv.
Polițiștii ar trebuie să primească salarii mai mari din luna noiembrie, odată cu rectificarea bugetară. Guvernul trebuie să găsească urgent bani pentru personalul din Poliție, deoarece aceștia sunt pe picior de protest dacă nu se respectă promisiunile. Sindicatele au cerut o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului după ce au văzut că Ministerul Afacerilor Interne întârzie să ofere salariile mărite și să respecte celelalte promisiuni, precum dotarea Poliției Române, creșterea numărului de angajați din Poliție, norma de hrană și sporuri mai mari.
Nu în ultimul rând, Guvernul trebuie să suporte și creșterea salarială pentru cadrele medicale. În luna iulie, Ministerul Sănătății și sindicatele din sănătate au ajuns la un acord pentru a mări salariile cadrelor medicale, mai ales ale celor aflați în gardă. Aceste creșteri de salariu pun și mai multă presiune pe Guvern înainte de anul electoral 2024.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News