Skip to content
Opinii & Analize

Guvernul, la mâna CSM în privința desființării SIIJ. Curtea de Justiție a UE evită să se implice în scandal

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) face lumină în privința desființării Secției de investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și reprezintă o lovitură pentru Guvern, deoarece va trebui să se confruntate cu magistrații din România. CJUE evită să se implice în scandalul dintre Guvern și magistrați în privința SIIJ, lucru care poate îngheța orice inițiativă existentă deja pe scena politică.

Magistrații Uniunii Europene arată că „pentru a fi compatibilă cu dreptul Uniunii, o astfel de reglementare trebuie, pe de o parte, să fie justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și, pe de altă parte, să garanteze că această secție nu poate fi utilizată ca instrument de control politic al activității judecătorilor și a procurorilor menționați și își exercită competența cu respectarea cerințelor prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „carta”)”.

CJUE nu solicită desființarea SIIJ, ci doar atrage atenția că nu sunt îndeplinite cerințele și că o astfel de secție trebuie să fie independentă de instituțiile controlate politic. Nu este împotriva Uniunii Europene constituirea unei astfel de secții atât timp cât este justificată și independentă de politic. Devine o mare problemă atunci când SIIJ este transformă în instrument politic.

Problema Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) izvorăște chiar de la înființarea ei, deoarece a fost gândită ca o secție controlată de ministrul Justiției și niciun partid politic n-a vrut să-i ofere independență. Politicienii au avut teamă că în cazul în care SIIJ ar deveni independentă, atunci n-ar mai putea fi controlată politic și nu ar mai servi intereselor partidelor. Astfel, CSM a votat de două ori negativ împotriva înființării SIIJ, dar nu pentru că secția nu ar fi fost independentă, ci pentru că magistrații nu voiau și nu vor să fie anchetați.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a propus CSM-ului un proiect de lege privind desființarea CSM. Chiar dacă magistrații voiau desființarea secției, aceștia au votat negativ proiectul propus de Stelian Ion, deoarece își doreau mai multe „garanții”, după cum arată CSM în motivarea sa.

Astfel, în Camera Deputaților, proiectul de lege nu doar că desființează SIIJ, dar mai introduce și o superimunitate a magistraților, ceea ce îi va face foarte greu de anchetat în cazul în care vor comite abuzuri sau infracțiuni. A fost votată cu 171 de voturi în Camera Deputaților propunerea de desființare care precizează că magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.

În loc să avem o secție care să garanteze că toți cetățenii sunt egali în fața justiției, ne-am trezit cu o justiție cu superimunitate. Cu alte cuvinte, magistrații din CSM vor trebui să decidă dacă vor să fie anchetați. Acest lucru nu poate funcționa nicăieri în lume și nimeni nu le garantează cetățenilor că CSM va fi obiectiv și echidistant, din moment ce CSM își apără pensiile speciale și superimunitatea.

Decizia CJUE nu este una așteptată de coaliția de guvernare și susținătorii acesteia, ci le va oferi celor din opoziție oportunitatea să critice actualul guvern și să-și justifice votul împotriva desființării. UE nu ne cere desființare, ci doar îndeplinirea unor condiții de independență, care să asigure că SIIJ nu va fi instrument politic.

Pentru a desființa SIIJ, prețul pe care trebuie să îl plătim pare a fi acea superimunitate a magistraților, care i-ar transforma în stat în stat, cu salarii și pensii speciale, și cu vârsta de pensionare la 45 de ani. Ministerul Justiției arată că este blocat la mâna magistraților CSM și îndeplinește mereu dorințele angajaților din sistemul de justiție.

1 comentariu la “Guvernul, la mâna CSM în privința desființării SIIJ. Curtea de Justiție a UE evită să se implice în scandal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *