Skip to content
Puterea Știrilor Video

Guvernul liberal profită de criza coronavirusului pentru a nu mări pensiile și alocațiile, susține deputatul PSD Florin Manole: E doar un pretext!

PS news
" "

Invitat la ”Puterea Știrilor”, deputatul PSD Florin Manole a criticat guvernarea liberală pentru deficitul bugetar de 6,7% prognozat de Ministerul Finanțelor, susținând în același timp că guvernarea social-democrată a reușit să mențină acest deficit sub limita de 3% impusă de UE.

”Dacă ne uităm la cifre, în ultimii 3 ani, atunci când PSD a fost la guvernare și a fost atacat și criticat că nu va putea să țină deficitul sub 3%, l-a ținut întotdeauna sub 3%. Eu aș vrea un partid liberal capabil intelectual să facă nu știu ce chestii și să țină deficitul sub 3%, dar se pare că nu există”, a declarat Florin Manole, la ”Puterea Știrilor”.

De asemenea, social-democratul a afirmat că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ”mințit” anul trecut când acuza Guvernul PSD că a ”distrus economia” prin acumularea de datorii publice uriașe.

”Pe lângă cifrele legate de deficit, avem și cifrele legate de datoria publică. Chiar ministrul Cîțu a zis – dacă nu mă înșel, pe 3 sau pe 5 mai, când a avut o conferință la Ministerul de Finanțe – că <<Ne împrumutăm la dobânzi mici pentru că avem o datorie publică mică, una dintre cele mai mici din Europa>>.

Nu greșea ministrul Cîțu în mai anul acesta, mințea în mai 2019 și în alte luni și cu alte ocazii cu care a spus că Guvernul PSD a distrus economia românească pe planul ăsta al datoriei.

A spus chiar el. Eu am văzut întâmplător conferința de presă la televizor, am văzut că începe conferință de presă, m-am uitat la toate declarațiile, am și decupat acestă recunoaștere a propriei minciuni repetate și am pus-o pe Facebook și am spus <<Uite când e Cîțu mincinos, când e ticălos, când vorbește serios? >>”, a adăugat deputatul.

”Pandemia, doar un pretext pentru Guvernul Orban”

Florin Manole a precizat la ”Puterea Știrilor” că, deși criza economică provocată de pandemia de coronavirus este una reală, Guvernul Orban se folosește de ea ca pretext pentru a nu mări pensiile și alocațiile, potrivit legilor votate de PSD.

„Problema asta a crizei economice – care este reală și se manifestă pe toată planeta -, este în anumite cazuri doar un pretext pentru guvernul liberal. Vă dau un exemplu. În ianuarie, sau chiar din decembrie 2019 și ianuarie 2020, nu aveam situația de acum, nici din punct de vedere epidemiologic, nici din punct de vedere economic, nu aveam o criză dezastruoasă, așa cum a catalogat-o ministrul Cîțu. Cu toate astea, pensia minimă care trebuia să crească la 1 ianuarie nu a crescut. Să nu spună cineva acum că pensia n-a crescut în ianuarie și că bugetul n-a fost făcut cu creșterea în ianuarie a pensiilor, pentru că știau ei că peste 6 luni de zile o să vină o criză cum nu s-a mai văzut, de la un virus pe care nu l-a mai văzut nimeni și care va avea un impact nemaicunoscut. A fost doar un pretext”, a mai spus Florin Manole.

”Vouchere pentru copiii sărmani, în loc de mărirea alocațiilor”

De asemenea, deputatul a susținut că guvernul liberal, în loc să mărească alocațiile, va oferi vouchere copiilor defavorizați a căror valoare este, însă, una foarte mică.

„Vă voi da un exemplu chiar din programul lansat astăzi (Planul de relansare economică, propus de PNL miercuri, 1 iulie – n.r.), pe care l-am citit. La măsurile sociale o să găsiți o măsură care se referă la vouchere pentru cei mai săraci dintre copiii din România, un fel de tichete sociale.

Ideea e bună. Nu o să critic PNL că a venit cu ideea asta, dar când pui 30.000 euro pentru 400.000 de copiii…  Eu am făcut un calcul împărțind bugetul la beneficiari la 12 luni și mi-a dat 30 de lei pe lună. Mie asta nu mi se pare o măsură, mi se pare o glumă. 30 de lei pe lună e o sumă cu minus pentru că, în același timp, același Guvern a refuzat punerea în aplicare a legii referitoare la creșterea alocațiilor care prevedea o creștere de 150 de lei per copil. Asta înseamnă 150 comparat cu 30, minus 120 de lei, în realitate. 

Asta este tabloul complet în care trebuie citită acestă măsură. Vă mai dăm 30 de lei la alocație, prin niște vouchere, dar doar nu pentru toți copiii”, a afirmat deputatul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *