Guvernul lui Erdogan interzice orice nouă înscriere a elevilor turci în şcolile franceze

Sursă foto: lcdgankara.com

Turcia interzice orice nouă înscriere în şcolile primare şi grădiniţele franceze din ţară, cu efect imediat, a anunţat sâmbătă Ministerul Educaţiei, relatează AFP.

În conformitate cu termenii unui acord interimar la care s-a ajuns după „negocieri îndelungate”, a precizat ministerul într-un comunicat, „niciun elev turc nou nu va fi înscris în şcolile menţionate până la încheierea unui acord internaţional care să prevadă un statut juridic”.

„În acest context, niciun nou elev turc nu va fi înscris în clasele de grădiniţă şi clasa întâi ale şcolii primare Charles De Gaule din Ankara şi ale şcolii primare Pierre Loti din Istanbul”, a precizat ministerul.

Ministerul turc a specificat că măsura va avea efect retroactiv „de la 1 ianuarie 2024, pentru a acoperi anul şcolar 2024-2025 şi ulterior. De asemenea, niciun elev nou nu va fi admis în clasele intermediare”.

Cu mai puţin de o lună înainte de începerea noului an şcolar, la 3 septembrie, decizia guvernului turc nu a fost comunicată încă părinţilor elevilor turci, care reprezintă majoritatea covârşitoare a înscrierilor la aceste două şcoli.

Ministerul avertizează, de asemenea, că „lista elevilor turci înscrişi şi informaţiile privind şcolile aprobate de Agenţia franceză pentru învăţământul în străinătate (Aefe) vor fi transmise ministerului înainte de începerea noului an şcolar”. Până la obţinerea „statutului legal” de către aceste şcoli, cursurile de limbă turcă, cultură turcă, literatură turcă, istorie turcă şi geografie „pot fi predate numai de către profesori cetăţeni ai Republicii Turcia numiţi de ministerul nostru”, se arată în comunicat. Acesta avertizează, de asemenea, că programele şi conţinutul acestor şcoli „vor fi monitorizate şi inspectate de funcţionari” ai ministerului şi ai statului.

Ministerul afirmă, de asemenea, că un „acord global de cooperare în domeniul educaţiei, inclusiv predarea limbii turce pentru elevii turci care locuiesc în Franţa” este în curs de negociere şi solicită „continuarea negocierilor pentru finalizarea acestuia cât mai curând posibil”.

După „luni de negocieri”, potrivit ambasadei Franţei la Ankara, tonul a crescut brusc la jumătatea lunii iulie, ministrul educaţiei, Yusuf Tekin, denunţând „aroganţa” Franţei, care „nu se învredniceşte” să îl ia ca interlocutor. „Noi nu suntem ca ţările pe care le-aţi colonizat. Noi suntem un stat suveran. Prin urmare, trebuie să acţionaţi în termenii noştri dacă doriţi să predaţi aici”, a avertizat el Franţa.

Ministerul turc al Educaţiei şi-a intensificat controlul asupra şcolilor franceze din Turcia în urma refuzului Franţei de a permite Fundaţiei turce Maarif să deschidă şcoli în Turcia, potrivit mai multor surse citate de turkishminute.com.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: