PSnews

Recent

Guvernul lui Tudose se pregătește de austeritate. La ce să se aștepte românii

antena3.ro

Miercuri, 6 decembrie,  a avut loc ședința Guvernului în care s-a discutat planul de buget pentru anul următor.  În acest context Executivul a mai aprobat un plan de austeritate, ce ar putea să nemulțumească mulți cetățeni.

Planul de austeritate al cabinetului lui Tudose conține 10 măsuri, conform B1.ro, pe care le prezentăm mai jos:

  1. Anul viitor nu vor fi acordate premii, tichete-cadou, indemnizația de hrană sau indemnizația de vacanță, indiferent de sistemul de finanţare. Funcționarii vor primi însă un voucher de vacanță.
  2. În 2018, salariile publice care vor fi obținute în instanță vor fi plătite eșalonat, în termen de 5 ani. Se încep de la tranșe de 5%, iar treptat acestea vor ajunge, în 2023, până la 35%.
  3. Funcționarii de pe posturi de conducere și execuție care fac muncă suplimentară nu vor fi plătiți în plus, ci vor primi zile libere.
  4. Instituțiile și autoritățile publice au obligația de a păstra doar atâția angajați câți pot plăti din bugetul propriu estimat la începutul anului.
  5. Bugetul de stat se degrevează de 10% din obligațiile financiare față de persoanele cu handicap și cu handicap grav. Obligațiile sunt trecute astfel la autoritățile locale.
  6. În 2018, instituţiile şi autorităţile nu pot cumpăra autoturisme, cu excepția celor electrice, și mobilier nou.
  7. Se vor plafona la nivelul din anul 2017 toate indemnizaţiile, primele, ajutoarele, despăgubirile și compensaţiile lunare pentru chirie de care beneficiază militarii, poliţiştii şi lucrătorii din administraţia penitenciarelor.
  8. Angajările prin concurs sau examen pe posturile vacante sau temporar vacante din orice instituție sau autoritate publică se vor suspenda pe tot parcursul anului 2018.
  9. Urmașii membrilor Academiei Române și cei ai membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România vor beneficia și anul viitor de sprijinul material de la stat. De fapt, acesta chiar se mărește, potrivit sursei citate, pentru a păstra cuantumul net la valoarea din decembrie 2017.
  10. Salariile directorilor și ale administratorilor companiilor de stat pot fi mărite. Asta pentru a nu scădea prin reținerea CAS și CASS la angajat.
Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi