Skip to content
R. Moldova

Guvernul Maia Sandu se alătură deciziei UE. Republica Moldova va marca pe 23 august ziua europeană în care sunt comemorate victimele fascismului și comunismului

Facebook

Guvernul Maia Sandu a decis să se alăture deciziei luate de Parlamentul European, astfel că Republica Moldova va marca și ea pe 23 august ziua europeană a comemorării victimelor fascismului și comunismului, scrie b1.ro.

În consonanță cu decizia Parlamentului European, pusă în aplicare încă din 2009, guvernul declară din acest an 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare.

Altfel, aceasta se numește Zi de comemorare a victimelor nazismului și stalinismului. Invităm toată lumea, inclusiv televiziunile să ni se alăture în acest proces, în ținerea unui minut de reculegere la ora 20.00 în prime time”, a declarat Maia Sandu, adăugând că mai multe detalii vor fi oferite ulterior.

Parlamentul Europea declara, pe 29 septembrie 2008, ziua de 23 august drept ziua europeană a comemorării victimelor fascismului și comunismului. Stabilirea zilei de 23 august ca zi de comemorare a victimelor totalitarismului a fost sprijinită și de Declarația de la Vilnius din 2009 a Adunării Parlamentare a OSCE.

A fost aleasă această zi pentru că, în 23 august 1939, miniștrii de Externe din URSS și Germania nazistă semnatul Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca acordul Stalin-Hitler, prin care cele două regimuri totalitare împărțeau își împărțeau statele din Europa de Est, scindând teritorial chiar și România, prin separarea Regatului de teritoriul de la est de Prut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *