Guvernul are în vedere stabilirea pentru anul 2024 a unui contingent de 140.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, în creștere substanțială față de nivelul de 100.000 stabilit pentru ultimii doi ani.
Doar anul acesta au fost înregistrate până în prezent circa 82.000 de contracte individuale de muncă pentru muncitorii străini. De ce este important: Numărul de muncitori care au putut avea acces anul acesta pe piața muncii din România a rămas la nivelul de 100.000 persoane, similar celui din 2022. Numărul firmelor care caută să angajeze străini s-a dublat însă în 2022 față de 2021.
Mai este important: Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam sau Bangladesh.
Acum Guvernul arată că o dimensiune mai exactă a nevoii de forță de muncă din economie este dată de indicatorul ”locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de angajatori” din cauza faptului că aceste locuri de muncă nu pot fi ocupate.
Motivele sunt diverse, dintre acestea menționăm forța de muncă necorespunzătoare din unct de vedere al așteptărilor angajatorilor, calificări/competențe neconforme cu caracteristicile locurilor de muncă, lipsa de interes a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, acestea nefiind în concordanță cu așteptările acestora (de exemplu: condiții de muncă precare, nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu etc).
Astfel, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în perioada ianuarie – august 2023, numărul total de locuri de muncă vacante era de 506.601.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News