Skip to content
Societate

Guvernul mărește pensiile, românii rămân pesimiști în privința prezentului. Remus Ștefureac: „Această atitudine poate alimenta populismul”

Facebook/Remus Ștefureac

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a decis mărirea pensiilor cu 12,5%, de la 1 ianuarie 2023, și oferirea unor ajutoare financiare pentru pensionarii cu pensii mici, însă acest lucru nu ajută la reducerea nemulțumirilor din societate, unde peste jumătate dintre români declară că în prezent este o situație mai rea decât în 1989.

Decizia de a crește pensiile a venit după mai multe luni de negocieri, în care România a luptat și luptă cu o inflație uriașă de 16%. În privința produselor alimentare, inflația a depășit cu mult pragul de 20%, iar prețurile pentru energie electrică și gaze s-au dublat de la an la an.

Remus Ștefureac, analist politic și sociolog, consideră că decizia guvernului este una bună pe termen scurt, deoarece problemele economice nu se opresc aici, iar 2023 ar putea aduce noi provocări pentru coaliția de guvernare.

Orice măsură care e luată acum nu poate avea un orizont atât de îndepărtat, alegerile din 2024. Se vor întâmpla foarte multe lucruri până atunci. Cu siguranță este o măsură bună pentru pensionari, mai ales într-o perioadă marcată de inflație galopantă. O asemenea măsură, dublată și de acel ajutor pentru pensionarii cu pensii mai mici, evident că va fi utilă și va ajuta.

Dacă anul viitor inflația va continua în același ritm va fi, foarte probabil, necesară o altă mărire. Dacă ea nu se va produce, evident că ar putea determina consecințe negative. Pe termen lung, neluarea unei asemenea măsuri s-ar putea dovedi extrem de costisitoare”, a explicat Ștefureac într-un interviu pentru PS News.

Chiar dacă decizia de a crește pensiile și a oferi ajutoare sociale este una bună pentru cetățeni, liderii celor două mari partide – Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) – nu pot încă să profite de aceste avantaje electorale, consideră analistul politic:

Nu văd aceste elemente ca un instrument de consolidare a unui profil prezidențial. Cel puțin, nu în acest moment. Da, va exista o concurență, cred că e deja între cele două partide, între liderii din cele două partide”.

Mai rău în prezent decât în 1989?

Guvernul depune eforturi pentru a crește veniturile românilor, într-o perioadă de criză economică, însă decizia nu se dovedește eficientă pentru a elimina nemulțumirile cetățenilor. Peste 50% dintre români au declarat, într-un sondaj realizat de INSCOP, că în prezent este o situație mai rea decât în 1989.

Remus Ștefureac a explicat că atitudinea românilor se bazează pe numeroasele probleme cu care se confruntă societatea noastră din prezent, pentru că în privința indicatorilor obiectivi, viața cetățenilor este mai bună în 2022 decât în urmă cu 30 de ani.

Astfel de reacții au foarte multă legătură cu evaluarea prezentului. Este o oglindă, o reflectare a nemulțumirilor din prezent și trăim o perioadă extrem de complicată, marcată de suprapunerea de crize economice, sociale, prețuri, inflație, război, fobii, post-pandemie, deci toate aceste elemente determină o astfel de evaluare mai degrabă pesimistă. Altfel, dacă ne uităm la indicatori obiectivi, cei din prezent, respectiv cei din urmă cu 30 de ani, evident că România astăzi se află într-o situație mult mai bună. Există și o parte a populației foarte nostalgică. Nostalgică după acele vremuri, după perioada în care erau mai tineri. Reflectă evaluarea negativă/pesimistă a prezentului”, a declarat Remus Ștefureac pentru PS News.

Analistul politic consideră că aceste nemulțumiri pot fi exploatate de partidele cu un discurs populist, care nu lipsesc de pe scena politică din România:

Cu siguranță (această atitudine pesimistă n.r.) poate avea un impact asupra partidelor din prezent. Cu siguranță acest tip de atitudine poate alimenta tendințele populiste, care nu au ocolit niciodată viața politică românească, sunt prezente și acum și vor putea fi exploatate.”

România traversează cea mai dificilă perioadă din ultimul deceniu, iar anul 2023 se anunță unul foarte complicat, după ce BNR a anunțat că inflația se va menține la peste 10%. De asemenea, Comisia Europeană estimează o creștere economică de doar 1,8% pentru țara noastră, iar rata șomajului ar putea ajunge la 5,8%.

Criza energetică va continua să fie cea mai mare provocare pentru România și toată zona UE. Guvernul de la București a decis să aprobe revenirea la prețurile reglementate pentru energie electrică până în 2025, ceea ce ar putea readuce mai multă stabilitate pe piața energetică. Momentan, proiectul se află în Parlament și ar urma să fie votat în zilele următoare. La nivelul UE, Ungaria și Franța sunt alte două state care au prețuri reglementate și au reușit să mențină printre cele mai mici tarife pentru energia electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *