Guvernul modifică legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Guvernul României

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea legii 49/2022 privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, iniţiat de Ministerul Justiţiei. Prin actul normativ numărul de procurori desemnaţi va fi cel minim (acum este cel maxim) pentru a permite desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de urmărire penală.

De asemenea, e propusă reglementarea atribuţiei procurorului general de a propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea unor procurori pentru efectuarea urmăririi penale în dosare care privesc magistraţi  în cazul în care numărul de procurori anume desemnaţi în acest sens la nivelul Secţiei de urmărire penală din PÎCCJ sau al parchetelor de pe lângă curţile de apel este mai redus decât cel stabilit potrivit dispoziţiilor legii. În noua ipoteză suspusă reglementării, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va fi cel care va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele menţionate, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei.

Referitor la proiectul de act normativ, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat următoarele: „Proiectul de lege prezentat Guvernului este rezultatul preocupării noastre de a îmbunătăţi cadrul normativ cu incidenţă în domeniu, precum şi al discuţiilor cu partenerii europeni. Am dialogat constant cu Comisia Europeană şi cu comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, cu privire la această modificare legislativă în contextul în care una dintre solicitările Comisiei Europene în cadrul Misiunii privind statul de drept vizează consolidarea cadrului juridic şi a capacităţii instituţionale a sistemului post-SIIJ”, a afirmat Alina Gorghiu, conform sursei citate.

Ea a msi spus că, în Consiliul de Management Strategic a fost stabilită îmbunătăţirea Legii nr. 49/2022 pentru a depăşi situaţia de blocaj apărută cu privire la ocuparea locurilor de către procurorii care pot instrumenta astfel de cauze.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: