Înainte să-și asume răspunderea în Parlament pentru pachetul de creșteri de taxe și impozite, Guvernul a modificat unele dintre măsurile anunțate.
A fost redusă partea de contribuție la sănătate care ar trebui să fie plătită începând cu anul acesta pentru cei care își doresc să rămână asigurați la sănătate. Și, a fost introdusă o nouă condiție pentru cei care vor să beneficieze de TVA redus la cumpărarea de locuințe. Guvernul a modificat modul în care se va face plata pentru cei care vor să fie în continuare asigurați la sănătate. Este vorba despre cei 10 milioane de coasigurați – adică soțul, soția sau părinții fără venituri proprii aflați în întreținerea unei persoane asigurate – care de luna viitoare nu vor mai fi scutiți de plata contribuției la sănătate. Practic, de la 1 august, cei care îi au în întreținere vor trebui să completeze o declarație unică la ANAF, prin care se angajează să plătească, într-un an, 2.430 de lei pentru fiecare coasigurat. Dacă inițial suma era împărțită egal, în două tranșe – una anul acesta, cealaltă în 2026, varianta adoptată până la urmă a fost ca în primă fază să fie achitată doar 25% din sumă, adică aproximativ 600 de lei, iar anul următor restul.
Și impozitul pe câștigurile din jocuri de noroc a scăzut la sub jumătate față de varianta discutată inițial de guvern. În varianta finală, sumele de până la 10.000 de lei vor fi impozitate cu 4%, în creștere de la 3% în prezent. Pe de altă parte, cei care vor să beneficieze de cota actuală redusă de TVA la achiziția de locuințe vor trebui să achite 20% avans, până luna viitoare, a mai decis Executivul. Toate aceste modificări apar în proiectul de lege cu măsuri fiscale depus de Guvern la Parlament, vineri seară.
Urmează ca, după depunerea amendamentelor, în acest final de săptămână, Executivul să-și asume răspunderea în fața aleșilor pentru aceste măsuri. Unele ar putea să fie îndulcite sau, din contră, înăsprite ulterior, în funcție de rezultatele obținute. Este cazul TVA în domeniul ospitalității, spune premierul Ilie Bolojan, într-un interviu pentru Știrile ProTV.
Ilie Bolojan, prim-ministru: „Ați pomenit de sectorul de HoReCa, care este un sector cu o evaziune mare împrăștiat în toată țara și dacă ne uităm cât încasăm din această zonă, vedem că încasăm, din păcate, destul de puțin. Și atunci, sigur, pe bună dreptate, cei care plătesc astăzi au spus dacă ne creșteți dintr-o dată, practic ne dublați TVA-ul, atunci toți cei care plătim vom plăti mai mult de cei care oricum n-au plătit nimic până acum, nu să plătească nici în continuare. Mai bine încercați să încasați câte puțin de la toată lumea”.
Potrivit proiectului de lege depus de Parlament, în perioada 1 august – 31 octombrie 2025, se vor monitoriza încasările din sectorul HoReCa, iar în funcție de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmează să fie aplicată acestui sector, notează stirileprotv.ro.
Cu alte cuvinte, după ce va trece vara, dacă evaziunea fiscală nu va fi redusă în acest sector, Guvernul va lua în considerare varianta să crească TVA care se aplică serviciilor de ospitalitate de la 11% la 21%.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News