Skip to content
Economie

Guvernul modifică modul de finanțare a proiectelor din Schema de ajutor de Stat. Paula Pîrvănescu (RBC): Întreaga documentație trebuie schimbată, ceea ce duce la costuri ridicate de timp și resurse

Sursa foto: facebook

Guvernul a anunțat că va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiții de până la 1 milion de euro (Măsura 4.1.1.) ce urmează a fi acordate IMM-urilor și amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă. Măsura trebuia deschisă luni, 21 martie.

Deciziile au fost luate în urma unei întâlniri de joi a premierului Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai relevante criterii de evaluare a formulelor de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiții.

Nu toți reprezentanții mediului de afaceri sunt, însă, de acord cu deciziile Executivului. Paula Pîrvănescu, președintele RBC, face un apel către Guvernul României ”să nu ducă în derizoriu finanțările destinate mediului de afaceri”.

”Trio-ul format din prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, si președintele CNIPIMMR, Florin Jianu, a reușit să schimbe, din nou, fundamental modul de finanțare al proiectelor aferente Schemei de ajutor de Stat – Sprijin Pentru Imm-Uri 4.1.1 – investiții în activități productive, o schemă controversată și ale cărei modificări au contribuit constant un factor perturbator în ultimele luni.

Propunerile de modificare a criteriilor de departajare a proiectelor atrag după ele modificări substanțiale ale eligibilității. Dacă până acum șansele cele mai mari le aveau firmele cu o scădere cât mai ridicată a cifrei de afaceri ce aplicau pe un cod CAEN cu sold negativ în balanța comercială a României, cu asumarea creșterii productivității muncii, cu integrarea elementelor inovatoare și alocarea procentelor pentru investiții verzi, la momentul actual, conform noilor criterii transmise prin intermediul comunicatului Guvernului, întreaga documentație trebuie schimbată, ceea ce duce la costuri ridicate de timp și resurse.

Acest lucru se datorează exclusiv incapacității Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de a crea și livra către potențialii beneficiari a unui ghid final coerent, care să includă informații certe, proceduri de evaluare și implementare clare, care să nu bulverseze constant potențialii solicitanți și întreg ecosistemul aferent lor care ar trebui să fie sprijiniți de măsurile promise și nu subminați permanent în a le accesa.

Antreprenorii care au dorit să acceseze finanțări inițial prin Măsura 3, ulterior prin Acțiunea 4.1.1 au cheltuit suficiente resurse atât financiare cât și temporale (studii, consultanță, avize, licențe, servicii juridice etc). Vă așteptați să creadă că a treia oară va fi cu succes? Al cui? Când? Unde?

Reactualizați lista consultanților și a reprezentanților mediului de afaceri care participă la întâlniri. Faceți consultări reale în spiritul guvernării deschise, transparente și responsabile față de potențialii solicitanți! Viața din afara birourilor este diferită și impactul pe care deciziile dumneavoastră le luați este colosal!”, susține Paula Pîrvănescu, într-un comunicat remis PS News.

Potrivit Guvernului României, reprezentanții mediului de afaceri au propus înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019 cu alte criterii, considerate a fi mai relevante.

În urma discuțiilor de la Palatul Victoria, au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv:

1. productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați;

2. ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;

3. numărul de locuri de muncă nou create;

4. data și ora înscrierii în program.

Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi.

Guvernul își reafirmă întreaga disponibilitate pentru un dialog cât mai deschis cu mediul de afaceri din România și este deplin angajat în a susține IMM-urile care au avut de suferit din cauza pandemiei și a crizei economice generate de aceasta.

Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro.”

Măsura 4.1.1 destinată investițiilor în activități productive pentru IMM-uri are un buget total de 358 milioane euro, din care 300 milioane euro din instrumentul REACT – EU (creat de Uniunea Europeană pentru a sprijini redresarea economică post-pandemie).

Ghidul final pentru solicitanți a fost publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în data de 18 februarie iar deschiderea apelurilor urma să aibă loc luni, pe 21 martie.

Reprezentanții mediului de afaceri erau nemulțumiți de modul în care a fost pregătită această lansare. De exemplu, potrivit reprezentaților din mediul de afaceri consultați de MIPE, miercuri, pe 16 martie, cu numai 4 zile înainte de data depunerii proiectelor, a fost publicat în Monitorul Oficial un Ordin de ministru cu schimbări în ceea ce privește cheltuielile eligibile. Un alt exemplu, faptul că antreprenorii nu au avut la dispoziție tutorial de utilizare sau posibilitate de testare pentru platforma unde ar urma să fie depuse proiectele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *