Skip to content
Politică

Guvernul nu acordă tablete copiilor, dar pasează vina cu maximă promptitudine

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Guvernul României a anunțat ceea ce deja o țară întreagă se aștepta. Cele 250.000 de tablete, care ar fi urmat să fie oferite copiilor fără posibilități, nu vor fi achiziționate la timp. Asta în ciuda faptului că se discută despre ele de câteva luni bune. Ca urmare a acestei decizii, Guvernul a anunțat, de fapt, că va lăsa pe afară cel puțin 250.000 de copii care nu-și permit să urmeze cursuri în regim online, pentru că nu au nici tehnologia și nici infrastructura de internet necesară.

Cel mai grav este că membrii Executivului au pasat cu rigurozitate responsabilitatea din stânga în dreapta pentru ca mai apoi să identifice un țap ispășitor într-o instituție oarecare. Toată această delegare a responsabilității nu anulează totuși faptul că Ministerul Educației a scăpat situația de sub control și că nu a avut capacitatea de a urgenta procedurile de achiziție.

Guvernul lui Ludovic Orban nu are probleme doar din cauza tabletelor. În domeniul educației, asociațiile de elevi au raportat, în repetate ocazii, că intervențiile guvernamentale pentru a organiza începerea școlilor nu au făcut decât să bulverseze profesorii, părinții și copiii. Nelu Tătaru a fost criticat la pachet cu Monica Anisie pentru inadvertențele și regulile ilogice sau imposibil de aplicat pe care le-a propus în ultimele zile.

Mai multe municipalități au fost nevoite să descopere propriile mijloace pentru a se asigura că școala începe în condiții decente. În București, Gabriela Firea a organizat un comandament de urgență care să suplinească lipsa totală de reguli și sprijin venite din partea Guvernului. Comandamentul a cuprins toți primarii de sector, profesori, dar și experți în domeniul epidemiologic, iar scopul acțiunii a fost acela de a asigura un climat sigur pentru începerea școlii.

Primăria Capitalei va asigura, în acest sens, teste gratuite pentru depistarea Covid, atât pentru elevii care manifestă simptome cât și pentru profesori, utilizând, în acest scop, un centru de testare ultra-modern, pus pe picioare de Gabriela Firea. Însă, multe comunități de talie mai mică nu au nici resursele, nici pregătirea pentru a face față începerii școlii în condiții de pandemie iar riscurile pentru copii, profesori și vârstnici crește considerabil.

Toate acestea la umbra unui guvern care nu dorește să ofere nimic și care deleagă responsabilitatea unui eveniment care se anunță a fi un eșec total.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *