Skip to content
Economie Societate

Guvernul nu dă bani cercetătorilor: E umilitor ca asistentul medical pe care îl coordonezi să aibă salariu mai mare decât tine

Biologii, biocimiștii și chimiștii, care au acuzat inechități salariale grave încă de acum un an, de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și creșterea salariilor din sistemul sanitar, au rămas definitiv pe dinafara creșerilor salariale. Parlamentul a respins, săptămâna aceasta, propunerile de modificare a legii salarizării formulate de Ministerul Sănătății și de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, ce urmau să corecteze inechitățile salariale.

 

Amendamentele propuse la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 41/2018 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pot fi consultate în documentul atașat. Amendamentele au fost respinse de Camera Deputaților (for decizional).

Simona Ștefănescu, biolog principal la Spitalul Județean din Craiova, citată de Hotnews. spune că

 

„Este mai mult decât umilitor ca asistentul pe care îl coordonezi și care îți e subordonat și care a făcut o postliceală să aibă salariul mai mare decât tine. Suntem afectați și se știe la nivel național de 2 ani că suntem afectați, suntem categoria profesională pentru care s-au încălcat principiile care au stat la baza legii salarizării atât la responsabilități, care în cadrul laboratoarelor medicale, pentru biologi, biochimiști, sunt aproape similare, de multe ori identice cu ale medicilor de laborator. Dar nu e asta o problemă, așa e în toate țările Uniunii Europene. Nu s-a ținut cont sub nicio formă de responsabilitățile noastre și suntem în situația în care salarizarea noastră este inferioară asistenților medicali pe care noi îi coordonăm, care ne sunt subalterni. În laborator, noi lucrăm în echipă cu asistenți medicali, iar un asistent medical cu școală postliceală, care este în subordinea noastră, are o salarizare superioară salarizării noastre. Este ceva incredibil, dar acesta este sistemul de salarizare, așa a fost croit de doamna fost ministru al Muncii (Lia Olguța Vasilescu – n.red.)”.

La rândul său, Emanuel Ungureanu (USR), vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, spune că „Am ajuns în situații paradoxale: personal cu studii superioare, care este în sistemul de sănătate, câștigă mai puțin decât subordonații lor. Iar aceste aberații au putut fi corectate prin analiza pe care am avut-o cu aceste categorii în Comisia de Sănătate, am găsit consens, dar cinic și prostesc, ca de obicei, Comisia de Muncă a trântit propunerile noastre de bun simț, la fel și plenul Camerei.” 

 

O nouă lege a salarizării (Legea-cadru nr.153/2017) și un nou regulament al sporurilor în sistemul sanitar sunt în vigoare din primăvara anului trecut. Câteva categorii de angajați din sistem au acuzat inechități în urma aplicării acestora – biologii, biochimiștii și chimiștii – au organizat la acea vreme proteste și au amenințat cu greva generală.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis, în primăvara anului trecut, că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și a promis atunci corectarea inechităților.

Ministerul condus de Sorina Pintea a lucrat la corectarea grilei de salarizare, însă modificările au fost acum respinse de Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *