Skip to content
Politică

Guvernul Orban a atacat la CCR legea de înființare a DNA-ului pădurilor: ”Lipsește sursa de finanțare!”

Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a înaintat o sesizare de neconstituționalitate privind legea de înființare Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (nr. așa numitul DNA al pădurilor), lege promovată de USR și adoptată de Parlament la mijlocul lunii iunie.

Sesizarea a fost postată pe site-ul Senatului după ce CCR a cerut un punct de vedere până la 9 septembrie privind proiectul de lege. În ea, executivul invocă încălcarea mai multor prevederi din Constituție, printre care și lipsa precizării sursei de finanțare sau o lisă de claritate și previzibilitate în forma legii întocmite.

" "

Înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu a primit votul final în Senat pe 16 iunie, după ce proiectul a trecut anteior și de Camera Deputaților. Subiectul a fost discutat la înainte de vot de președintele Klaus Iohannis cu liderul USR, Dan Barna, ceea ce a dus la repoziționare a PNL, care a votat inițiativa în Senat. În Camera Deputaților, liberalii s-au abținut la vot, legea fiind susținută de USR PSD, ProRomânia, PMP și ALDE.

UDMR a votat împotriva, susținând că DNA-ul pădurilor nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul a fost depus înaintea declarării stării de urgență, el fiind semnat de 42 de senatori și deputați de la USR, PNL, PSD, PMP și ProRomânia. Inițiativa legislativă aparține însă celor de la USR, ceilalți parlamentari doar semnând pentru susținerea ei.

„Organele de cercetare penală nu au cercetat nici o infracțiune de mediu în ultimii cinci ani. Propunem înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, care să preia competența de soluționare a tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specială din domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Direcție ar trebui să funcționeze ca o structură în cadrul Parchetului General.

Inițiativa a primit un aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, dar și din partea Guvernului.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *