Skip to content
Politică

Guvernul Orban, decizie de ULTIM MOMENT: alegerile locale au fost amânate. Până când ar putea fi prelungite mandatele aleșilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Orban a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care dorește să prelungească mandatele aleșilor locale „până nu mai târziu” de finalul anului 2020, în condițiile în care pandemia de coronavirus și restricțiile specifice fac aproape imposibilă desfășurarea alegilor locale.

Totodată, potrivit vicepremierului Raluca Turcan s-au simplificat și condițiile pentru cei care vor să candideze la alegerile locale.

„Este evident că, în această situație de criză, nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Așadar, trei instituții, AEP, împreună cu MAI și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației au inițiat un proiect de OUG de prelungire a mandatelor aleșilor locali, până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020.

În același timp, ținând cont de actualul context epidemiologic și de criză, ținând cont și de Decretul Președintelui României privind starea de urgență, inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor electorale și desfășurarea acestor alegeri doresc cele trei instituții să fie simplicate, în sensul în care partidele politice și candidații pentru funcțiile din administrația publică locală să prezinte o singură listă de susținători. De asemenea, să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, între care 500 de alegători din fiecare județ și 1.000 de alegători din Municipiul București”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, în cadrul ședinței de Guvern desfășurate luni la Palatul Victoria.

Potrivit proiectului ordonanței de urgență, procedurile privind organizarea alegerilor locale se iniţiază în cel mult 3 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă instituite prin decretul președintelui, dar nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale.

Ce prevede proiectul de ordonanță de urgență intrat în ședința de luni seară a Guvernului, privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

Art. 1. – Procedurile privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale se iniţiază în cel mult 3 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă instituite prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, dar nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020.

Art. 2. – Data alegerilor prevăzute de art. 1 se stabileşte conform art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Interne, cu avizul Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă.

Art. 3. – Mandatele autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020 se prelungesc până la data preluării, în condițiile legii, de către noile autorități ale administrației publice locale, a mandatelor rezultate în urma alegerilor prevăzute de art. 1, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Art. 4. – (1) La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, numărul minim al susținătorilor prevăzut de art. 49 și 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, se va reduce la jumătate.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2), art. 50 și art. 51 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susținători.

Art. 5. – Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (1) și art. 49 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru a propune candidaturi în toate circumscripţiile electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot opta să depună la Biroul Electoral Central, în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale, liste de susținători la nivel național, care cuprind un număr minim de 25.000 de alegători, din care cel puțin 500 de alegători în fiecare județ și 1.000 de alegători în municipiul București.

Art. 6. – (1) Prin excepție de la prevederile art. 5, pentru a depune candidaturi într-un județ sau municipiul București la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot opta ca, în locul depunerii listelor de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală la nivelul județului respectiv sau al municipiului București, după caz, a unor contribuții electorale în valoare de cel puțin 50 de salarii de bază minime brute pe țară.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (1) și art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, candidatul independent poate opta ca, în locul depunerii unei liste de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcția pentru care candidează, conform art. 28 alin. (12) lit. b) – n) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Contribuțiile electorale prevăzute de alin. (2) și (3) vor putea fi utilizate numai în condițiile prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 7. – (1) La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale şi candidaţii independenţi vor putea opta să întocmească şi să depună electronic, în condițiile legii, liste de susţinători şi dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 47 şi art. 49 – 51 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Metodologia de aplicare a prevederilor alin. (1) se stabilește prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, adoptată în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. 8. – Alineatul (3) al articolului 151 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru, sinistru deosebit de grav ori în alte situații expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situații, nu pot fi organizate alegeri în condițiile alin. (1).”

Decizia vine în contextul în care, în finalul lui martie, Autoritatea Electorală Permanentă că „organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”, într-o scrisoare transmisă președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban.

„Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020”, se arăta în scrisoarea trimisă de AEP.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *