Skip to content
Politică

Guvernul Orban mai are jumătate de an pentru a se ține de promisiunile din programul de guvernare. Marile probleme și capcane pentru liberali

Guvernul Ludovic Orban Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul PNL mai are aproximativ jumătate de an la dispoziție pentru a livra publicului promisiunile făcute în programul de guvernare. Liberalii încă au avantajul că PSD se află în degringoladă – deși această degringoladă nu este la fel de pronunțată ca la sfârșitul anului 2019 – lipsiți de un lider puternic și cu certuri interne.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Orban au spus în nenumărate rânduri că au bani pentru majorarea pensiilor și salariilor prevăzute de legile în vigoare, însă șansele sunt ca aceste declarații să fi fost pure promisiuni populiste. Anul 2019 s-a încheiat cu un deficit de 4,4% și o nerealistă creștere a veniturilor cu 10%. Guvernul de altfel și-a dat deja seama că aceste promisiuni au fost nerealiste. Întrebat dacă vor creşte pensiile cu 40% din septembrie, premierul Orban a spus că: „Nu e 100% asta. Banii sunt prevăzuţi, dar depinde cum evoluează economia”. Promisiunile pot fi înțelese prin teama liberalilor de a cădea în sondajele de opinie, coroborată cu tentația populismului.

Pe măsură ce trece timpul vedem că nu există nicio şansă de realizare a vreuneia din cele două deziderate. PSD amenință guvernul cu moțiunea de cenzură, dar adevărul este că social-democrații nu vor să intre la guvernare pentru a culege ceea ce tot ei au semănat. O altă promisiune, cea a alegerilor locale în două tururi are șanse foarte mari să pice la CCR. Curtea a spus deja în decizia 682/2012 că nu poate fi schimbată legislaţia electorală cu mai puţin de 6 luni înaintea scrutinului. Cu decizia CCR în buzunar, PSD nu ar avea niciun motiv să meargă pe mâna moțiunii de cenzură, mai ales că aceasta ar putea face ca anticipatele, de care se tem atât de tare cei din PSD, să devină o realitate.

O altă problemă o constituie faptul că Orban dăduse miniștrilor termenul de 15 ianuarie pentru reorganizarea ministerelor. Data de 15 ianuarie a trecut și doar Ministerul Educației a venit cu o Hotărâre de Guvern privind modul de funcționare. Este posibil ca și viitoarele ministere să procedeze într-un mod similar. Totuși, promisiunea reorganizării rămâne în parte neonorată.

În concluzie, guvernul Orban ar putea pierde mult din joaca cu alegerile anticipate şi alegerile locale în două tururi. Șansele sunt ca în ritmul acesta să nu se aleagă nici cu una, nici cu alta. Dacă parlamentarii nu vor alegeri anticipate, acestea nu se pot produce și în ciuda retoricii, PSD va face tot posibilul pentru a le evita. Pericolul major pentru guvernul Orban ar fi ca acesta să rămână fără bani în vară. Împrumuturile de la creditori externi ar fi foarte riscante, de vreme ce s-ar putea repeta situația din 2010, atunci când președintele Traian Băsescu a fost nevoit să taie salariile bugetarilor și pensiile.

2 comentarii la “Guvernul Orban mai are jumătate de an pentru a se ține de promisiunile din programul de guvernare. Marile probleme și capcane pentru liberali

  1. Eee, nu ne place cu liberalii, avem psdeu’ gata la start! Da’ sa vedem cine dracu-i mai alege, dupa anii astia de cosmar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *