Skip to content
Politică

Guvernul Orban poate trece și fără sprijinul PRO România: liberalii au mai câștigat 4 voturi. Cine sunt parlamentarii care votează învestirea

Inquam Photos / George Calin

Guvernul Ludovic Orban are mari șanse să treacă la votul Parlamentului, chiar și fără susținerea lui Victor Ponta, președintele PRO România. Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că 3 parlamentari foști ALDE, în prezent membri ai noii formațiuni politice a lui Remus Borza, Forța Națională, vor vota guvernul liberal.

Astfel, conform surselor, parlamentarii Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu și Marian Cucşa au bătut palma, joi, pentru susţinerea noului Executiv, la doar o zi după ce Remus Borza a anunțat că va vota învestirea guvernului.

Mai mult, sursele politice au susținut că liberalii au câștigat și votul independentei Oana Bîzgan, parlamentarul care nu a votat moțiunea de cenzură. Discuții mai sunt și în privința lui Adrian Dohotaru și Mihaiţă Găină (care a votat şi moţiunea de cenzură).

Premierul desemnat Ludovic Orban mai are timp de negocieri, însă joi are o zi încărcată. Trebuie să meargă la Cotroceni pentru a avea o ultimă discuție cu președintele cu privire la lista miniștrilor, dar și asupra programului de guvernare.

Ulterior, va prezenta aceste variante finale forului de conducere al PNL, care se va reuni în jurul orei 13:00, iar după-amiază vor fi depuse în Parlament atât lista cu miniștri, cât și programul de guvernare, iar săptămâna viitoare ar urma să aibă loc audierea miniștrilor în comisii, pentru ca peste două săptămâni să se prezinte în fața aleșilor pentru votul de încredere.

PRO România nu votează Guvernul

Victor Ponta a anunțat că Pro România nu va vota guvernul liberal, al premierului desemnat Ludovic Orban. Ponta a făcut aceste declarații după o scurtă negociere cu Orban, la Palatul Parlamentului.

„Nu vom vota pentru învestirea Guvernului Orban, nu cred că este vreo surpriză. Nu vom vota, pentru că suntem un partid nou, în creștere. Suntem un partid care în acest moment apără interesele oamenilor, ale celor de centru-stânga”, a spus Ponta.

Orban a anunțat la rândul său că se aștepta la această poziție, dar că va continua negocierile cu parlamentarii și că șansele guvernului de a trece sunt în picioare.

”Mă așteptam la această poziție. Asta nu înseamnă că șansele de a reuși învestitura nu rămân în picioare. Continuăm negocierile individuale cu parlamentari independenți, cu parlamentari care se află în diferite situații. Purtăm negocieri cu parlamentari PSD, dar nu negociem instituțional cu PSD”, a spus Orban.

Iată cum arată, potrivit surselor PSnews, ultima listă a ministerelor și a miniștrilor din Guvernul Ludovic Orban: 

Ministerul Afacerilor Externe (se comasează Ministerul Afacerilor Europene și cel al Românilor de pretutindeni) – Bogdan Aurescu
Ministerul Afacerilor Interne – Laurențiu Leoreanu (pe listă era anterior și Marcel Vela)
Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu (pe listă figurau anterior și Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă)
Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul) – Virgil Popescu (pe lista inițială figura și Ion Ștefan)
Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan (pe listă figura inițial și Robert Sighiartău)
Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (pe listă figura și Ioan Cupșa)
Ministerul Agriculturii – Adrian Oros (pe listă figurau anterior și Emil Dumitru și Nicolae Giugea)
Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor) – Costel Alexe
Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării) – Monica Anisie
Ministerul Fondurilor Europene – un independent
Ministerul Tineretului și Sportului – Sorin Moldovan
Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicațiilor) – Lucian Bode
Ministerul Culturii – Liviu Brătescu
Ministerul Sănătății – Horațiu Suciu (în calcul fusese luat și Vasile Rîmbu)

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *