Skip to content
Economie

Guvernul plafonează prețul gazelor pe 3 ani. Vizați, atît consumatorii casnici, cât și industriali

radiocluj.ro

Prețul gazelor va fi plafonat până la 28 februarie 2022 la 68 de lei/MWh atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali.

În prezent, prețul gazelor furnizate în luna decembrie este de 90 de lei/MWh, cu o pătrime mai mare decât viitorul preț reglementat, anunță Profit.ro.

Controlul prețului gazelor este argumentat prin faptul că producătorii (Romgaz și OMV Petrom au o cotă de piață de peste 90%) “vând gazul la un preț de 3 ori mai mare decât costul de producție“.

Introducerea noului preț plafonat al gazelor va face parte dintr-o ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal, prin care a fost introdusă și “taxa pe lăcomie” în cazul băncilor, și care va urma să intre în viitoarea ședință de guvern.

În acest fel, Guvernul reia practic măsura anunțată în vara acestui an, dar retrasă în cele din urmă, care prevedea plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absența unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019.

Plafonarea fusese pregătită sub formă de proiect de HG după Darius Vâlcov, consilierul prim-ministrului, declarase la Antena 3 că Guvernul poate introduce o politică de control al prețurilor la gaze naturale, prin care acestea să scadă cu 20%, în condițiile în care, potrivit calculelor sale, din 2013, gazele s-ar fi scumpit cu 75%, iar principalii producători interni, OMV Petrom și Romgaz, ar avea „marje de profit de 300%” (de fapt 200% chiar și după cifrele avansate de acesta, cost de producție 27 lei și preț de vânzare 81 lei/MWh -n.r.).

1 comentariu la “Guvernul plafonează prețul gazelor pe 3 ani. Vizați, atît consumatorii casnici, cât și industriali

  1. Ce a facut ANRE,Oficiul Concurentei.Oficul pentru protectia consumatorului,Corpul de control al guvernului si-au indeplinit obligatiile de serviciu pana acum.Daca da foarte bine exista rapoarte din care rezulta aceasta masura, daca nu au fost sanctionati.Unde este prevederea legala care pedepseste comportamentul imoral al unor societati.Daca exista aceasta prevedere se iau banii si pe anii precedenti in care a fost practicat acest comportament imoral.Uniunea Europeana a fost informata, axista avizul, sau urmeaza copii nostrii sa plateasca ani multi ca in cazul ajutoarelor de stat date fara avizul UE.Se pare ca nu am invatat sa devenim seriosi nici acum, una semnam si alta facem.Dupa multe decizii proaste luate privind reorganizarea productiei de energie electrica si termica si a gazelor naturale ,constructia unor piete neconcurentiale in aceste sectoare si liberalizarea necontrolat a preturilor , vrem sa scoatem castenele din foc cu mana populatiei ,arucand aceste fumigene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *