Skip to content
Politică

Guvernul PNL 2020 = Guvernul PDL 2010

Guvern Inquam Photos/Octav Ganea
" "

În România post-decembristă a apărut deja o tradiție: instaurarea unui guvern de dreapta este urmată de o criză financiară puternică. Liberalii dau mereu vina pe factorii externi, criza economică mondială, pandemia de covid-19, dar uită, totuși,  factorul uman.

Guvernul PNL propune o creștere a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 de la 1.265 lei în prezent la 1.442 lei, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetară pus în dezbatere publică. Mai exact, vor să crească pensiile cu 14%, nu cu 40% așa cum se arată în legea pensiilor voată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis.

" "
" "

Așa cum Băsescu și Boc au ales ca pensionarii să deconteze criza financiară, la fel fac și Iohannis și Orban care aleg tot pensionarii să deconteze criza covid-19.

O altă asemănare a guvernului Orban cu guvernul Boc este ascunderea informațiilor economice relevante. Pandemia și lipsa măsurilor de protecție economică a făcut în România peste 1 milion de șomeri. Premierul Orban anunță în plenul Parlamentului că există doar  256.000 de şomeri deși toate statisticile îl contrazic.

Dincolo de numărul imens de șomeri, toată economia este în colaps. Conform datelor BNR, datoria externă totală a României a crescut cu 5,6 mld. euro în prima jumătate din 2020, până la 111,5 mld. euro, deficitul va ajunge probabil la 9%, iar credibiliatea României pe piețele internaționale scade rapid.

PNL prăbușește România în ropote de aplauze electorale

Tactica guvernului PDL în 2009-2010 a fost să se folosească de împrumuturile externe pentru a ține lucrurile pe linia de plutire până la alegeri. La fel face și Orban. Guvernul PNL a împrumutat în 9 luni, de când este la guvernare, peste 110 miliarde de lei, mai mult ca PSD în doi ani.

Deși foarte mulți bani, aceștia sunt pe terminate, iar Orban este disperat să facă alegeri. Pandemia nu mai contează, poporul nu mai contează, trebuie să salvam partidul. În aceeași logică intră și deschiderea școlilor, facem totul ca situația să pară normală și la final, odată cu voturile, numărăm și morții.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *