Guvernul Orban se pregătește să se instaleze la Palatul Victoria. Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban, are mari șanse să obțină votul de învestire a Guvernului său, în Parlamentul României.
Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că tabăra anti-Dăncilă din PSD, condusă de Paul Stănescu, Gabriela Firea și Niculae Bădălău, se pregătește să asigure cvorum la votul în Parlament. Totodată, se pare că mai mulți social-democrați apropiați lui Mihai Tudose ar urma să voteze Guvernul Ludovic Orban, ca mai apoi să sară în tabăra PRO România.
Aripa anti-Dăncilă, semne clare de boicot
Primul semnal de boicot l-a dat chiar Paul Stănescu, luni, după audierea de la DNA. Astfel, liderul PSD Olt, Paul Stănescu, s-a poziționat, luni, împotriva boicotării de către PSD a instalării Guvernului condus de Ludovic Orban. Stănescu a spus că este nevoie de convocarea Comitetului Executiv al PSD în care să se ia o decizie, el susținând că este necesară instalarea noului Guvern, pentru că România are nevoie de stabilitate.
„Nu vreau să mă antepronunț, e o decizie a partidului, dar ceea ce sigur spun este că acest guvern trebuie să fie învestit, ăsta-i lucrul cert. Un om politic e responsabil când se gândește la țara lui. A picat un guvern prin moțiune de cenzură, așa stau lucrurile, sigur trebuie învestit noul guvern. Nu spun că guvernul e mai bun, dar România trebuie să aibă un guvern stabil și e nevoie de stabilitate în această țară”, a declarat Paul Stănescu.
Aripa anti-Dăncilă se pregătește să ia partidul Vioricăi Dăncilă, în ideea în care prezidențiabilul PSD nu va reuși să obțină un scor peste 40% într-un tur 2 cu Klaus Iohannis, iar favorit pentru a prelua scaunul lui Dăncilă este Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.
Amintim că PSD a decis deja în Comitetul executiv că nu va asigura cvorumul pentru învestirea Guvernului în Parlament și că parlamentarii PSD nici nu vor veni la ședință.
Guvernul Ludovic Orban are nevoie de cel puțin 233 de semnături
După negocierile susținute cu grupurile parlamentare, liderul PNL, Ludovic Orban are încredere că va avea susținerea a 234 de parlamentari. 225 de voturi vin de la PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP și de la minorități, iar premierul desemnat spune că mai are angajamente de vot de la alți 9 parlamentari.
„Am angajat discuții cu foarte mulți parlamentari, individual. Vom discuta în continuare cu parlamentari Pro România pentru a participa efectiv, ca să nu participe la boicotul PSD”, a declarat Ludovic Orban.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, luni, prin consens, ca audierea miniștrilor să aibă loc marți și miercuri, iar votul pentru învestirea Guvernului Orban să fie dat în plenul reunit de luni, 4 noiembrie.
Pentru ca un nou Guvern să poată fi învestit, Parlamentul trebuie să acorde votul de încredere Executivului în forma propusă. Deputații și senatorii, reuniți în ședință comună supun la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului după ce președintele care conduce ședința comună dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.
Reprezentanții grupurilor parlamentare pot cere cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere ale respectivelor grupuri cu privire la programul şi lista Guvernului. Mai apoi parlamentarii își vor exprima votul în mod secret prin sistemul cu bile.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. Acest lucru înseamnă jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor parlamentari (465), adică cel puțin 233 de semnături.