Guvernul pregătește 16 miliarde de lei pentru salariile mărite ale magistraților

judecător judecată proces
Sursa foto: Freepik

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a mărit taxele pentru a strânge mai mulți bani la buget, dar trebuie să plătească 16 miliarde de lei pentru salariile magistraților. Guvernul a ajuns într-o situație halucinantă, după ce magistrații au decis singuri să-și mărească salariile cu 25% și să primească și retroactiv această mărire.

Ministerul Finanțelor precizează, într-un document (foto mai jos), că Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public au cerut suplimentarea bugetelor pentru cheltuielile cu personalul. Sistemul de justiție trebuie să plătească salariile mărite ale judecătorilor, iar întreaga sumă se ridică la 10 miliarde de lei pentru perioada 2018-prezent. De asemenea, alte 6 miliarde de lei reprezintă penalitățile pe care statul român trebuie să le achite. În total, guvernul are nevoie de 16 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro) pentru această cheltuială suplimentară.

Mărirea de 25% pe care judecătorii și-au oferit-o singuri în instanță nu este acordată în viitor, ci retroactiv. Adică guvernul are nevoie urgent de cele 16 miliarde de lei pentru a plăti restanțele din 2018 și până în prezent. Ulterior, guvernul va trebui să mărească bugetul sistemului de justiție pentru a susține noile salarii mărite.

Sursa: Ministerul Finanțelor

Magistrații și-au mărit singuri salariile

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii Parchetului General, angajații de la Consiliul Superior al Magistraturii vor primi salarii mărite retroactiv pe ultimii 5 ani. Instanța, formată din aceiași magistrați, a decis că magistrații nu au avut salarii corecte, deși sunt bugetarii cu cele mai mari salarii.

Un judecător de la Înalta Curte ajunge la un salariu net de circa 30.000 de lei/lună și asta nu l-a oprit să ceară o mărire de 25%. Această mărire a salariilor magistraților costă statul român 16 miliarde de lei. În timp ce mărirea salariilor profesorilor cu 25% implică un cost suplimentar anual de doar 2,7 miliarde de lei.

Totul a pornit după ce unii consilieri de probațiune au câștigat, în 2020, un proces în instanță împotriva Înalte Curți și au primit o mărire de 25% la valoarea de referință sectorială (VSR). Consilierii de probațiune au primit VSR-ul mărit de la 485 de lei la 605 lei.

Consilierii de probațiune, cu salarii nete de circa 5.000 lei, fac parte din familia ocupațională „Justiție”. Motiv pentru care magistrații au considerat că merită și ei această mărire de 25%, deoarece sunt aceeași familia ocupațională. Astfel, Înalta Curte și Parchetul General au decis să calculeze salariile judecătorilor și procurorilor cu indicele VSR mărit la 605 lei.

Salarii speciale

Alina Corbu, președinta ICCJ, a primit de la statul român suma de 550.000 de lei din procesele în care și-a cerut drepturile salariale plus dobânzile pentru perioada 2014-2018. Aceasta a fost suspendată în urma unui anchete de corupție. Colegii Alinei Corbu au decis să-i restituie salariile. Ulterior, ajunsă la conducerea ICCJ, aceasta a decis să mărească cu 25% salariile tuturor judecătorilor, profitând de un dosar al consilierilor de probațiune.

„Sumele care reprezintă diferența dintre drepturile salariale stabilite potrivit prezentului ordin și drepturile salariale aflate în plată începând cu 30 decembrie 2021, conform Ordinului ministrului justiției 6245//C din 30 decembrie 2021, se actualizează cu indicele de inflație, la acesta adăugându-se dobândă legală penalizatoare”, se arată în Ordinul ICCJ semnat de Alina Corbu, în septembrie.

Pensii speciale mai mari

Telenovela cu salariile magistraților ar putea viza și pensiile speciale. Dacă s-a modificat VSR-ul pentru salariile din ultimii 5 ani, atunci magistrații care s-au pensionat în această perioadă pot cere recalcularea pensiei speciale, cu noul VSR, arată deputatul PSD Mirela Adomnicăi.

„Magistrații care au ieșit la pensie în ultimii 5 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru recalcularea pensiei de serviciu. Potrivit actualei legi, magistrații beneficiază de pensie specială de 80% din ultimul salariu brut ceea ce duce, în unele cazuri, la o pensie netă mai mare ca salariul net”, precizează deputatul PSD.

Guvernul a pregătit o reformă a pensiilor speciale, care reduce puțin pensiile magistraților. Cu salariile mărite retroactiv cu 25%, magistrații vor avea tot dreptul să ceară recalcularea pensiilor. Astfel, efectul reformei va dispărea imediat și România ar putea să aibă probleme cu Comisia Europeană.

Ministerul Finanțelor este conștient că magistrații pensionați în ultimii 5 ani îți vor cere în instanță recalcularea pensiei. O pensie mărită cu 25% va fi cu mult mai mare decât salariile magistraților.

„Prin majorarea acestor venituri salariale cu 25% se ajunge și la majorarea cu 25% a pensiilor speciale acordate judecătorilor. În acest moment, pensia specială a unui magistrat este calculată la 80% din salariul brut din ultima lună de activitate (Anexa nr.4). 80% din salariul brut înseamnă mai mult decât venitul net primit în mână de orice magistrat (sau de către orice alt angajat cu carte de muncă), astfel că pensia magistraților este mai mare decât salariul lor net”, arată Ministerul de Finanțe într-o Notă de Informare către CSM.

Reforma fiscală, în buzunarele magistraților

Guvernul și-a asumat reforma fiscală, care ar trebui să crească încasările la buget pentru a combate deficitul bugetar. Guvernul va lua mai mulți bani de la microîntreprinderi, multinaționale, bănci, IT-iști, muncitori din construcții, agricultură sau industria alimentară. Dar banii aceștia ar putea ajunge în buzunarele magistraților, deoarece Guvernul trebuie să găsească imediat 3,2 miliarde de euro pentru salariile judecătorilor și procurorilor.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: