Skip to content
Politică

Guvernul pregăteşte cea de-a treia rectificare bugetară pe final de an

Guvernul pregăteşte cea de-a treia rectificare bugetară pe final de an. Una pozitivă, a anunţat ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, care cuprinde plăți de peste patru miliarde de lei. Mai mult de jumătate din aceşti bani vor fi folosiţi pentru plata drepturilor câștigate în instanță de salariații din sectorul bugetar. Asta în timp ce peste o sută de milioane de lei vor merge către spitale şi armată. Noua rectificare bugetară va fi adoptată miercuri, în următoarea şedinţă de guvern. Până atunci, a fost postată pe site-ul ministerului, pentru dezbaterea publică.

Ministrul Bugetului a explicat că tocmai excedentul bugetar cu care guvernanţii încheie anul 2014 este cel care a permis această rectificare bugetară pozitivă de peste 4 miliarde de lei şi o creştere de venituri cu 1,3 miliarde de lei.

Ceea ce înseamnă că aceşti bani vor putea fi cheltuiţi în 2014, susţine Darius Vâlcov, conform b1.ro. Din totalul de patru miliarde, 2,3 miliarde lei vor fi alocați pentru plata de titluri executorii ce au ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, tranșa aferentă anului 2015. Peste 500 de milioane lei vor merge către achitarea arieratelor înregistrate de instituţiile publice, inclusiv a spitalelor.

Tot din rectificarea bugetară pe plus se vor plăti 450 de milioane lei dintre despăgubirile stabilite în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Şi ratele de capital aferente împrumuturilor contractate de unităţile Ministerului de Finanţe vor fi achitate până la 200 de milioane de lei.

Rectificarea bugetară pozitivă va permite finanţarea cu aproape 150 milioane de lei a contravalorii sentinţelor definitive ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, precum şi plata integrală a sprijinului producătorilor agricoli, conform sursei citate.

Alocările nu se opresc aici. Guvernul Ponta pune mai mulţi bani şi la dispoziţia spitalelor şi armatei. Mai exact, 100 de milioane de lei pentru reparaţii capitale la tehnica de luptă şi echipamente militare şi alte 30 pentru plata arieratelor pentru spitale. Nici bugetul SRR şi SRTv n-a fost uitat de executiv, fiind suplimentat cu suma de 28 milioane lei. tot din rectificarea bugetară, guvernul vrea să plătească subvenţii pentru „Metrorex” – S.A în valoare de 40 milioane lei.

CUM VOR FI ÎMPĂRŢIŢI BANII DIN RECTIFICAREA POZITIVĂ

– acordarea în instanţă a drepturilor salariale ale bugetarilor: 2,3 miliarde lei

– achitarea arieratelor către administraţiile locale: 523,7 milioane lei

– plata despăgubirilor de la ANRP: 457 milioane lei

– achitarea ratelor de capital pentru Ministerul Finanţelor: 203 milioane lei

– finalizarea proiectelor ex-ISPA de la Ministerul Transporturilor: 152,1 milioane lei

CUM VOR FI ÎMPĂRŢIŢI BANII DIN RECTIFICAREA POZITIVĂ

– creşterea capacităţii operaţionale a Armatei Române: 100 milioane lei

– decontarea biletelor de călătorie gratuită pentru categoriile sociale: 60 milioane lei

– finanțarea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav: 56,0 milioane lei

– subvenții pentru „Metrorex” – S.A.: 40,6 milioane lei

– plata arieratelor pentru spitale: 30 milioane lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *