Guvernul pregătește o adevărată „apocalipsă fiscală”. Impozitul pe dividende, formula prin care beneficiază de banii propriilor firme peste 600.000 de proprietari de microîntreprinderi crește iar și ajunge la 16%, de la doar 3% cât era la finalul lui 2020. Nu este singura măsură pregătită de Guvern, pentru că vor urca și TVA, dar și impozitele pe locuință. Sunt loviți în plin și românii cu economii în bănci.
După ce a negat luni la rând evidența, anume că fără majorarea taxelor și impozitelor nu va reuși să reducă deficitul bugetar record, Guvernul a pregătit o adevărată „apocalipsă fiscală”. Creșterea TVA, de la 19% la 21%, despre care scria și Economica în urmă cu câteva zile, este deja certă, dar nu este singura modificare fiscală, deși este cea cu impactul cel mai mare.
Se continuă asaltul început încă din 2021 asupra microîntreprinderilor, care formează grupul cel mai larg de firme din România, cu peste 500.000 de entități active. Acționarii acestora vor fi obligați să plătească 16% pe dividendele retrase, față de doar 10% cât este în prezent. Amintim că impozitul pe dividend a crescut, practic, în fiecare an, începând cu 2021. Dacă în 2020 el se situa la 3%, ulterior a fost crescut la 5%, apoi la 8% și la 10%, urmând ca cel târziu după alegerile din 5 mai să ajungă la 16%, conform informațiilor oferite de surse politice și administrative.
Una peste alta, pe un calcul concret, dacă în 2021 fiscalitatea cu tot cu contribuții și impozit pe dividend era undeva la 11-12%, astăzi ea ajunge la peste 25% și va urca curând la peste 31%, în condițiile în care multe dintre micile firme au fost trecute pe impozitul pe profit, nemaîndeplinind condițiile pentru impozitarea venitului. Iar în 2025, mai vine o lovitură, pentru că va crește și impozitul pe profit. Cel mai probabil de la 16% la 19%, însă este luată în discuție majorarea chiar până la 20%.
Pe lângă aceasta, statul își mai oferă un avantaj, prin introducerea obligativității de a plăti contribuția pentru sănătate pentru câștigurile din dobânzi. Altfel spus, randamentele scad cu peste 20% (echivalentul contribuției amintite), în condițiile în care băncile oricum nu mai țineau pasul cu dobânzile oferite de stat pentru obligațiunile emise prin Tezaur și Fidelis. Amintim că obligațiunile de stat nu sunt impozitate și nu vor fi nici purtătoare de contribuție.
Nu în ultimul rând, crește impozitul pe proprietăți și, mai mult, cei care au mai multe locuințe vor plăti cu 50% în plus pentru proprietățile suplimentare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News