Skip to content
Politică

Guvernul, prins în offside pe tema directivei Comisiei Europene. Posibile explicații pentru refuzul introducerii salariului minim european

Inquam Photos/Octav Ganea

În octombrie 2020, Comisia Europeană a propus Parlamentului European și Consiliului o nouă directivă privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.  Pe scurt, scopul directivei propuse de Comisie era să introducă un salariu minim european. La baza deciziei stă discrepanța frapantă creată pe piața unică europeană de diferențele naționale de salarizare. Lucrul acesta, în viziunea Comisiei ar fi trebuit abordat la nivelul Uniunii.

Procedura a ajuns între timp în Parlamentul European și în Consiliu, acolo unde se poartă negocieri în prezent pe marginea directivei propusă de Comisie.

Senatul României dă undă verde directivei

În data de 24 martie 2021, Senatul României adoptă Hotărârea nr. 19 și arată că “propunerea prezintă o serie de avantaje pentru România precum reducerea inegalităților sociale și economice și stabilizarea forței de muncă în condițiile unei migrații excesive a românilor”. Totodată, Senatul “consideră că inițiativa Comisiei se încadrează în obiectivul de asigurare a unui cadru social și de muncă adecvat la nivelul întregii Uniuni și de îmbunătățire a nivelului de trai, în contextul în care aproape 10% dintre lucrătorii din UE trăiesc în sărăcie”.

Reprezentantul permanent al României la Bruxelles contraatacă

Lucrurile devin cu adevărat complicate însă. Sub semnătura reprezentantului Permanent al României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu este trimis un document asumat de MAE deputaților europeni ce reprezintă România în Parlamentul European. Documentul intitulat „Elemente de poziționare a RO cu privire la propunerea de directivă privind salariile minime adecvate în UE” reprezintă în fapt o solicitare oficială care trasează liniile directoare pentru deputații români din PE. Culmea e că acest document cere deputaților nici mai mult nici mai puțin decât să se poziționeze împotriva Proiectului de Directivă privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Asta în ciuda hotărârii adoptate de Senatul României în martie. Blocul Național Sindical (BNS) a reacționat printr-o scrisoare deschisă, adresată premierului Florin Cîțu. Între timp și PSD a reacționat solicitând Guvernului să explice cine a recomandat europarlamentarilor români să voteze împotriva salariului minim european.

Posibile explicații

Una dintre posibilele explicații pentru o eventuală poziționare împotriva salariului minim european ține de faptul că directiva cere criterii clare pentru stabilirea salariului minim precum – puterea de cumpărare, costul vieții, contribuția impozitelor sociale și nivelul general al salariilor brute. Asta ar însemna o serie întreagă de recalculări plus înființarea unor organisme consultative care să consilieze autoritățile cu privire la salariul minim. În plus se cere obligația actualizării periodice. Dar mai mult, aplicarea criteriilor ar însemna mai mult ca sigur o creștere a salariului minim. În document, Luminița Odobescu arată că „Dacă salariul minim brut ar fi stabilit la un procent de 50% din câștigul salarial mediu brut, nivelul salariului minim brut ar fi de 2.690 lei (…), însemnând o creștere a salariului minim cu cca. 400 lei față de cuantumul acestuia din prezent‟. Creșterea salariului minim ar putea crea noi dezechilibre financiare într-o perioadă în care România iese din pandemia post-Covid cu o economie aflată încă la nivelul perioadei din 2020. Asta ar da peste cap toate anunțurile optimiste ale premierului Florin Cîțu și ar anula practic retorica creșterii economice. Pe de altă parte, poziționarea fățișă a guvernului împotriva salariului minim european ar reprezenta o măsură impopulară. De altfel scurgerea aceasta de informații s-ar putea dovedi a fi o lovitură dură dată actualului cabinet și ar putea da muniție suplimentară Opoziției care nu a pierdut ocazia să se poziționeze de partea BNS.

Guvernul se află prins acum între ciocan și nicovală. Aflat în offside, Cîțu va trebui să explice ce este cu acel document și va trebui să își asume public o poziție în acest caz.

1 comentariu la “Guvernul, prins în offside pe tema directivei Comisiei Europene. Posibile explicații pentru refuzul introducerii salariului minim european

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *