Skip to content
Politică

Guvernul reacționează după ce Iohannis a trimis Legea bugetului la CCR. Ministrul Culturii: Ne putem aștepta la absolut orice!

Ziarul Unirea
" "

Președintele Klaus Iohannis a ieșit astăzi la declarații criticând dur proiectul pentru buget al României pe anul 2019, făcut de guvernul PSD-ALDE.

Ministrul Culturii Daniel Breaz a transmis o reacție în premieră pentru PSNews cu privire la declarațiile președintelui Iohannis și decizia de a contesta Legea Bugetului la Curtea Constituțională.

Ministrul spune că nu înțelege care sunt motivele pentru care Klaus Iohannis a luat această decizie, fiind de părere că bugetul este unul bazat pe cifre reale și este cel mai mare de până acum:

”Declarațiile domnului Iohannis sunt, ca și până acum, în aceeași notă. Pe mine nu mă mai miră nimic în legătură cu atacurile la adresa Guvernului, a Partidului Social-Democrat și a alianței de guvernare. Dacă poți să spui asemenea lucruri despre un buget ce se bazează pe un PIB mai mare decât anul trecut, ori ți-au fost prezentate greșit cifrele, ori nu înțelegi ceea ce înseamnă un buget și cum este distribuit în ministere. ” 

Senatorul PSD mai spune că întârzirea adoptării bugetului afectează serios activitatea Ministerului Culturii și marile festivaluri culturale care urmează să aibă loc în România anul acesta:

Bugetul, pot să spun aici, la Cultură, este unul semnificativ mai mare decât bugetul pe care l-am avut anul trecut. Un buget care poate să rezolve și să finanțeze multe dintre proiectele ce țin de Ministerul Culturii. Pot să vă spun că am avut mai multe discuții cu cei ce gestionează anumite festivaluri importante, cum ar fi festivalul George Enescu, cel mai important festival de muzică ce se desfășoară în România în acest an. Nu pot să le spun altceva decât legat de faptul că bugetul, trecut prin Parlament, votat în Guvern, în momentul de față este așteptat să fie promulgat de către președintele Iohannis. Atât timp cât nu va fi promulgată Legea Bugetului, nu putem să  desfășurăm multe dintre proiectele noastre. Nu e vorba doar despre proiectele Ministerului Culturii, ci de proiectele tuturor ministerelor. 

Prin nepromulgarea Bugetului, prin faptul că se trimite la Curtea Constituțională acest buget, într-un mod nejustificat, blochează activitatea din această țară. Este păcat că cetățenii acestei țări trebuie să sufere pentru că un președinte nu dorește să promulge Legea Bugetului și se întârzie așa de mult. 

Vă așteptați ca CCR să declare Legea Bugetului parțial sau complet neconstituțională?

”Nu știu ce să mai spun în acest moment. Ne putem aștepta la absolut orice, dar eu mă bazez pe competența celor de la CCR și sper că vor soluționa foarte rapid această problemă în interesul cetățenilor României. Este un buget mai mare decât cel de anul trecut, este un buget realist, știu cum s-a lucrat la buget, știu modul în care au fost, pe capitole, împărțite sumele de bani și pot să garantez că este un buget mult mai bun și cetățenii României ar putea beneficia de mult mai multe lucruri bune în acest an. 

Și anul trecut am fost criticați tot timpul că n-o să putem plăti pensii, salarii. Am reușit să plătim, am reușit să închidem anul bugetar 2018, am demonstrat că ceea ce am promis am și realizat, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare. Dar dacă domnul președinte dorește să blocheze tot ceea ce înseamnă investiție în România, sunt sigur că cetățenii României vor vedea și vor aprecia, între ghilimele, acest lucru” 

Credeți că se urmărește suspendarea lui Klaus Iohannis? Se vehiculează ceva legat de acest lucru în partid? 

”Nu pot să vă dau eu un răspuns pe această temă. Deciziile se iau în forurile superioare ale partidului și ale coaliției de guvernare. Ce vor decide ei, vom vedea.”

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *