Guvernul reface Fondul de rezervă cu 8 miliarde de lei. Ce cheltuieli vor fi tăiate

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul intenționează să refacă Fondul de rezervă cu circa 8 miliarde de lei, până la sfârșit de 2023. Banii din Fond au fost cheltuiți cu plata unor salarii, asigurări sociale și șomaj. Mai multe ministere și instituții au primit sume generoase din Fondul de Rezervă, fără a da explicații.

Fondul de rezervă ar trebui folosit în situații neprevăzute sau urgente, dar legislația nu precizează care ar fi acestea sau când ar putea interveni Guvernul. Astfel, totul depinde de decizia politicienilor care dețin guvernare și decid cine primește și câți bani primește.

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență (OUG) cu ajutorul căreia vrea să strângă 8 miliarde de lei la Fondul de rezervă, în următoarele două luni. Banii vor fi tăiați de la administrația locală și instituții. Acest lucru ar putea trezi nemulțumirea primarilor din teritoriu, pentru că vizează și investițiile.

Ce cheltuieli vor fi tăiate

Ordonanța pregătită de Guvern prevede că autoritățile și instituțiile publice nu mai pot finanța: reparațiile curente; bunuri și servicii pentru alineatele furnituri de birou și alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare; consultanță și expertiză; asociații și fundații; cărți și alte publicații; pregătire profesională; studii și cercetări; bunuri de natura obiectelor de inventar; contracte de asociere. De asemenea, nu vor mai avea voie să sponsorizeze din fonduri publice evenimentele comunitare precum festivaluri, concerte.

În lunile noiembrie și decembrie, autoritățile și instituțiile nu vor mai avea voie să semneze niciun contract de investiții, în afară de cele din fonduri europene. Pentru contractele deja semnate, cheltuielile din noiembrie și decembrie trebuie să respecte cel mult media plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie.

Nicio instituție nu va mai plăti, în 2023, drepturile salariale câștigate în instanță. Plata se amână pentru 2024, chiar în primăvara anului viitor. De această măsură vor fi vizați direct judecătorii care și-au mărit singuri salariile cu 25%, folosindu-se de hotărâri judecătorești.

Vor intra în Fondul de rezervă toate sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate și cele pentru plata burselor elevilor neutilizate în perioada ianuarie-august. Cine nu s-a grăbit să cheltuie banii pe care i-a primit, îi va pierde la final de an. Inclusiv banii necheltuiți cu programul „corn și lapte” se vor întoarce la Fondul de rezervă.

Ce ministere și instituții au primit bani din Fondul de rezervă

Fondul de rezervă a fost folosit de guvern, în 2023, pentru a finanța cheltuielile cu salariile ale unor ministere sau instituții, dar și pentru a asigura banii pentru asigurările sociale și șomaj. Fondul de rezervă a devenit o pușculiță cu bani folosită pentru a crește cheltuielile și fără a da explicații pentru deficit. Fondul este netransparent și banii pot fi mutați rapid, fără a avea o analiză reală. O rectificare bugetară ar fi mult mai complicată, deoarece ar trebui să țină cont de deficitul bugetar.

În urmă cu o zi, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a scos 3 milioane de lei din Fondul de rezervă „pentru plata contribuției la Fondul special de solidaritate socială pentru persoanele cu handicap, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023”, se arată în Hotărârea asumată de premier. De asemenea, alte 98 de milioane de lei au mers, din același fond, la Ministerul Justiției pentru bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru plata salariilor pe lunile octombrie și noiembrie.

În doar 2 luni, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a scos 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă. În ședința de guvern din 20 octombrie, guvernul a scos 1,45 de miliarde de lei din Fondul de rezervă, iar banii au ajuns către Ministerul Educației (184 de milioane de lei) pentru plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei, apoi către Ministerul Afacerilor Interne (900 de milioane de lei) pentru salariile mărite ale polițiștilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății (168 de milioane de lei) pentru plata salariilor și alte instituții.

La începutul lunii octombrie, au mai primit bani din Fondul de rezervă și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene 300 de milioane de lei, Ministerul Justiției 480 de milioane de lei, Ministerul Transporturilor 50 de milioane de lei pentru Metrorex, STS 1 milion de lei, MAE 6,5 milioane de lei.

Tot în luna octombrie, premierul Ciolacu a mai anunțat și intenția de a scoate din Fondul de rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente și alte 200 de milioane de lei pentru spitale.

În luna septembrie, Guvernul a mai scos 500 de milioane de lei din Fond pentru a continua anumite proiecte de investiții. Banii au mers către administrația locală: programul Anghel Saligny, programul național de dezvoltare locală, programul național de construcții de interes public sau social, credite de angajament și bugetare pentru finanțarea cheltuielilor de personal, precum și pentru plata sentințelor judecătorești rămase definitive și irevocabile.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL