Fostul ambasador al Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a vorbit într-un interviu pentru Pro TV despre atacurile cibernetice de proporții lansate de Rusia împotriva sistemelor informatice ale României, cu precădere în contextul alegerilor prezidențiale din 2024.
Zuckerman a subliniat că acest atac a fost unul „absolut masiv” și fără precedent în Europa, detaliind implicarea unor entități externe care au sprijinit operațiunile cibernetice ale Rusiei, inclusiv China și alte posibile state.
Atacul a fost, potrivit fostului ambasador, mult mai devastator decât orice alt atac cibernetic derulat până acum în Europa, iar România se află într-o situație de vulnerabilitate care trebuie tratată cu maximă seriozitate. „Mi s-a spus că în ultimul an au avut loc aproximativ 30 de atacuri similare în țările europene, dar niciunul nu a avut proporțiile și intensitatea acestuia”, a declarat Zuckerman. „Și acest atac este doar vârful iceberg-ului. Există informații și documente nedeclasificate încă, care arată adevărata amploare și gravitate a situației.”
Ce stipulează articolul 4 din Tratatul NATO
Fostul ambasador a subliniat că România, alături de aliații săi din NATO și din întreaga lume, trebuie să ia măsuri imediate pentru a preveni astfel de atacuri și pentru a proteja integritatea alegerilor din viitor. Zuckerman a recomandat autorităților române să invoce articolul 4 din Tratatul NATO, care stipulează că „părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricărei dintre părți.” „România trebuie să solicite consultări imediate cu aliații din NATO pentru a întări măsurile de protecție împotriva acestor atacuri cibernetice”, a spus Zuckerman.
În același interviu, Zuckerman a atins și subiectul unui alt aspect al campaniei prezidențiale din România, legat de acuzațiile privind sprijinul extern al unui candidat. „Mi s-a spus că domnul Georgescu a afirmat că nu are niciun fond pentru campania sa, ci doar sprijin din partea voluntarilor. Totuși, informațiile pe care le am indică faptul că acest sprijin nu a fost deloc gratuit și că există implicări externe, posibil din partea Rusiei sau altor entități”, a declarat Zuckerman. El a solicitat o anchetă riguroasă pentru a lămuri sursele acestui sprijin și a subliniat că legea trebuie respectată fără excepții în procesul electoral din România.
În ceea ce privește comentariile făcute de Donald Trump Jr. privind alegerile din România, Zuckerman a spus că îl cunoaște personal pe fiul fostului președinte american și că Trump Jr. sprijină democrația oriunde în lume. „Știu că atât Donald Trump, cât și fiul său, Trump Jr., sunt susținători ai democrației și al valorilor fundamentale ale libertății și drepturilor omului”, a adăugat Zuckerman, subliniind importanța unui cadru electoral transparent și corect.
În final, Zuckerman a reiterat că atacurile cibernetice de această magnitudine nu doar că pun în pericol securitatea națională, dar și încrederea cetățenilor în procesul democratic, și a încurajat guvernul român și aliații internaționali să colaboreze mai strâns pentru a preveni astfel de evenimente în viitor.
Kievul, solidar cu Bucureștiul. „Planurile agresive ale Kremlinului depășesc cu mult granițele Ucrainei și se extind asupra țărilor UE și NATO”
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și-a exprimat sâmbătă solidaritatea cu România pe fondul „atacului hibrid fără precedent al Rusiei” împotriva democrației țării noastre, citând documentele desecretizate de CSAT cu privire la implicarea unui actor statal. Reacția vine la o zi după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale motivând ingerinţa unor „entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.
„Ingerința nerușinată a Rusiei în afacerile interne ale României este o încercare de a priva poporul român de dreptul său constituțional la libera exprimare a voinței. Acesta este un alt episod al agresiunii hibride mai ample a Rusiei împotriva Europei și a restului lumii libere, care s-a manifestat deja recent în eforturile active ale Rusiei de a destabiliza situația din Georgia, Moldova și o serie de alte țări”, arată un comunicat de presă transmis sâmbătă de MAE ucrainean.
Potrivit MAE, ingerința Rusiei în afacerile interne ale României „confirmă declarațiile anterioare ale Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei conform cărora planurile agresive ale Kremlinului depășesc cu mult granițele Ucrainei și se extind în special asupra țărilor UE și NATO”.
„Răspunsul la astfel de amenințări rusești trebuie să fie comun și decisiv, inclusiv sprijinul maxim pentru Ucraina în contracararea agresiunii ruse de dragul menținerii stabilității în Europa și în lume”, subliniază Ministerul ucrainean.
„România este un vecin important și un partener de încredere al țării noastre. O țară care sprijină ferm lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse și oferă un sprijin semnificativ. Solidaritatea noastră cu poporul român rămâne fermă. Sperăm din tot sufletul că, pe parcursul procesului electoral ulterior, cetățenii români își vor putea exercita dreptul de vot fără amestec străin”, a încheiat Ministerul de externe de la Kiev..
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News