Skip to content
Politică

Guvernul s-a răzgândit peste noapte. Cum s-a ajuns în 6 ore de la aviz FAVORABIL la aviz NEFAVORABIL pe modificările legii care afectează libertatea presei

Guvernul s-a răzgândit cu privire la modificările legii  286/2009 din Codul Penal. Modificările  prevăd ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de detenție.

După ce în cursul zilei de miercuri, 29 octombrie, Guvernul a emis un comunicat de presă la ora 16:42 privind actele normative incluse pe agenda ședinței Executivului în care era precizat clar că modificarea Legii 286/2009 a primit aviz favorabil, la mai puțin de șase ore, mai precis la ora 22:18, Guvernul a emis un nou comunicat  în care se preciza că propunerea legislativă inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae de a modifica legea 286/2009 a primit aviz nefavorabil.

De precizat este faptul că în spațiul public au apărut reacții extrem de virulente cu privire la avizarea favorabilă a modificărilor legii 286 din Codul Penal, mai mulți jurnaliști exprimându-și punctul de vedere conform căruia este o îngrădire a libertății presei care afectează în special jurnaliștii de investigații.

guvern1

GUEVRN2

Iată cele două comunicate emise de Guvern:

COMUNICAT 29 OCTOMBRIE ORA 16:42 ( VI- PUNCT DE VEDERE-10)

COMUNICAT 29 OCTOMBRIE,ORA 22:18 ( VI- PUNCT DE VEDERE-10)

CITEȘTE ȘI:

ULTIMĂ ORĂ: Guvernul a dat AVIZ modificărilor legii care pedepsește dezvăluirea de informații din dosare penale

EXPLICAȚIILE LUI PONTA DUPĂ CE LEGEA 286/2009 A PRIMIT AVIZ FAVORABIL

CE SPUNE SENATORUL PSD CARE A INIȚIAT MODIFICĂRILE LA LEGEA 286/2009 DIN CODUL PENAL

Legea a trecut marți de Senat și urmează să fie discutată la nivelul Camerei Deputaților. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că aceste modificări trebuie discutate și de către Camera Deputaților înainte de a fi avizate.

Senatul a adoptat tacit pe 29 septembrie, un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare. Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin care susţine că dezvăluirea de informaţii nepublice din dosarele penale să fie incriminată.

Forma actuală din Noul Cod Penal, în vigoare, este următoarea: (3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”

Iată cum arată forma propusă de senatorul PSD Şerban Nicolae : ”Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”.

3 comentarii la “Guvernul s-a răzgândit peste noapte. Cum s-a ajuns în 6 ore de la aviz FAVORABIL la aviz NEFAVORABIL pe modificările legii care afectează libertatea presei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *