Skip to content
Coronavirus

Guvernul schimbă strategia pentru a accelera vaccinarea. Cooptarea BOR și viitorii pași pentru revenirea la normalitate

news.ro

Campania de vaccinare merge greu în România. Datele oficiale arată că până astăzi, 1.168.837 de persoane s-au vaccinat complet, adică cu două doze de vaccin, iar puțin peste 2 milioane de persoane au primit prima doză. Raportat la nivelul Uniunii Europene nu stăm atât de prost, dar nici suficient de bine. Vecinii bulgari de pildă stau mai prost decât noi, dar comparativ cu Ungaria și raportându-ne la numărul populației, încă suntem în urmă.

Asul din mânecă și șahul dat la AUR

Confruntați cu o criză acută de încredere, autoritățile române se văd nevoite să apeleze la Biserica Ortodoxă Română pentru a accelera campania de vaccinare. Lucrul acesta s-ar putea să accelereze vizibil campania de vaccinare. În mediul rural și în micile orașe, Biserica Ortodoxă Română încă are o autoritate puternică în rândul oamenilor. Explicațiile pentru acest sunt multiple și nu fac obiectul acestui articol. Cert este că actualul guvern și-a dat seama de capacitatea BOR de a mobiliza acest segment de populație și a apelat la Biserică. Aceasta din urmă avea capacitatea fie de a le face viața grea autorităților. Asta și pentru că spre deosebire de guvernanți, oamenii au mai multă încredere în Biserică decât în Parlament. BOR a fost curtată cel mai probabil și de AUR pentru a ajuta la campania lor de dezinformare. Să nu uităm că ideologia celor de la AUR încearcă să se împletească cu religia majoritar ortodoxă a țării. Temele religioase fiind adesea folosite de cei de la AUR.

Mutarea guvernului este una inteligentă, prin cooptarea BOR, dând implicit un șah celor de la AUR. Trebuie însă să privim acest acord ca pe un quid pro quo. Guvernul a făcut un prim pas spre BOR atunci când a anunțat că oamenii vor putea merge la slujba de Paște. Este posibil ca guvernul să mai fi făcut câteva compromisuri acum, compromisuri de care însă nu știm momentan.

Pe termen scurt, strategia guvernului este benefică. Pe termen lung însă s-ar putea ca nici BOR să nu îi poată convinge pe toți din rural. Conspirațiile propagate non-stop pe rețelele de socializare la care au acces neîngrădit majoritatea oamenilor și incapacitatea de a discerne între fapte și dezinformări s-ar putea să îi facă să le facă viața grea autorităților, chiar și cu ajutorul BOR. Este nevoie ca această strategie să fie dublată și de alte acțiuni pentru a recupera o parte din încrederea pierdută.

Bățul și morcovul

O strategie eficientă pe termen lung trebuie să includă cele două componente – bățul și morcovul. Ocazional autoritățile le pot arăta bățul celor care nu respectă măsurile de prevenție și pun în pericol prin aceasta viața altor semeni. Libertatea nu este nemărginită așa cum cred unii, ci se oprește acolo unde începe libertatea altui semen. Altfel spus, ne bucurăm de libertate, dar fără a abuza de ea. Pe de altă parte, autoritățile trebuie să ofere și stimulente pentru vaccinare. Aceasta rămâne principalul mijloc prin care se poate reveni la un soi de normalitate, iar mesajul autorităților trebuie să fie unul clar și concis: este o datorie civică să te vaccinezi și o dovadă de patriotism în acest război cu un inamic nevăzut – epidemia de Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *