Skip to content
Politică

Guvernul, scump la vorbă ca Iohannis? Ce pericol major îi paşte pe „tehnocraţii vorbirii”

Într-un articol publicat pe blogul personal, jurnalistul Cătălin Striblea analizează două evenimente recente petrecute în spaţiul public. Este vorba de afişarea preşedintelui Klaus Iohannis alături de europarlamentarul PNL Cristian Buşoi, candidatul liberalilor la Primărie, în public, în cadrul unei vizite la Institutul Astronomic al Academiei Române.

Striblea ramarcă faptul că Buşoi are parte de susţinerea lui Iohannis, dar nu a ezitat să critice modul în care preşedintele gestionează capitolul comunicare, extrem de bref şi lacunar.

Jurnalistul sesizează, pe de altă parte, faptul că maniera de comunicare a lui Iohannis se poate impune ca model. Astfel, recentele declaraţii din cadrul unei conferinţe de presă, ale ministrului Transporturilor, Dan Costescu, par a fi croite după calapodul Iohannis: stil auster în vorbire, marcat de refuzul de a aduce lămuriri, de a face precizări. Striblea punctează că într-un astfel de discurs, se poate infiltra şi un anume sentiment al superiorităţii.

Nu în ultimul rând, jurnalistul atrage atenţia demnitarilor de prim rang asupra pericolului care îi paşte dacă refuză dialogul cu presa, cei de rang inferior, dar şi cu românii în general şi îi tratează cu sentimentul că „noi ştim mai bine decât voi”.

Redăm mai joc articolul complet al autorului:

„Tehnocrația vorbirii

Astăzi domnul Iohannis s-a plimbat un pic crispat prin Capitală. Nu sunt convins că a avut musai chef, dar a trebuit să iasă cu domnul Bușoi la camere. Domnul Bușoi este alegerea președintelui și unei părți a PNL-ului pentru primăria Bucureștiului.

Nu tot PNL-ul îl vrea însă, sunt acolo oameni care au ceva mai mult de zis. Unul dintre motivele pentru care Cristian Bușoi este refuzat e faptul că ”nu are un ascendent asupra sistemului de la Primărie,” cum îmi spunea un înalt lider al partidului. Iar vineri este o ședință care ar putea fi decisivă în acest sens. Așa că domnul Iohannis s-a hotărât să dea un semnal. Nouă și partidului.

Din nefericire, domnul Iohannis a și trebuit să vorbească și să explice public de ce este împreună cu dl. Bușoi. Răspunsul a fost fix de maniera cunoscută: ”l-am invitat să mă însoțească.” Și, gata, pa! Nu merităm să aflăm mai mult.

Povestea asta nu e o dramă. Mă deranjează însă că poate ajunge un model. Azi, ministrul transporturilor Dan Costescu a ținut o conferință de presă în care ne-a cerut ”să tragem toți în aceeași direcție și să avem o atitudine pozitivă.” Apoi ne-a dat dreptul la cinci întrebări. Nu mai multe, nu mai puține. Și în loc să se concentreze pe răspunsuri a stat pe numărat: ” ți-am retras o intrebare, nu mai pui o intrebare la conferinta despre buget, te rog renunță la o intrebare ca să-mi mențin principiile.”

Vreau să atrag atenția respectuos noii conduceri a țării că au mai existat două astfel de etape în istoria României: înainte de 89 și în PSD de câte ori i se ridica la cap. Principiul este același: ”tovarășii lucrează, tovarășii știu ce fac, tovarășii au grijă de țară. Pulimea trebuie să aștepte și să aibă încredere, țara e pe mâini bune.”

Cu linia asta o să aveți tot atâta succes cât și ceilalți. Foto este de aici și site-ul este foarte instructiv.”, avertizeză Cătălin Striblea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *