Skip to content
Economie

Guvernul se duce la Curtea Constituțională pentru a opri creșterea pensiilor cu 40%

Inquam Photos / OCtav Ganea

Executivul va depune marți la CCR o sesizare privind proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară adoptat de Parlament pe 22 septembrie cu amendamentul prin care pensiile cresc cu 40%, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro. Premierul Ludovic Orban a afirmat, după adoptarea proiectelor în Parlament,  că „iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depășit-o”. El a mai spus că Guvernul va ataca la Curtea Constituțională inițiativele legislative privind rectificarea bugetară în forma aprobată de Legislativ.

Conform proiectele de lege privind rectificarea bugetară în forma amendată de PSD pensiile urmează să crească cu 40%. A fost efectuată o modificare, la solicitarea grupurilor parlamentare ale UDMR care spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârșitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”. Un alt amendament al PSD este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unităților administrativ teritoriale cu un miliard de lei. De asemenena, pentru municipiile reședință de județ este alocată suplimentar suna de 500 milioane lei, care va fi repartizat egal autorităților locale, fără a se ține cont de culoarea politică.

O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creșterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, așa cum este prevăzut de lege. Totodată, a fost majorat și bugetul Camerei Deputaților cu 5.635 milioane lei, după cum urmează: „În bugetul Camerei Deputaților – sume alocate din bugetul de stat – se majorează creditele bugetare și de angajament astfel:  3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri și servicii si  2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare”. Suma de 67 milioane lei a fost alocată suplimentar pentru Ministerul Agriculturi, în scopul finanțării Programului de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.

„Se autorizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să suplimenteze cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare, Cap.80.01 – Acțiuni generale economice, comerciale și de muncă, Titlul 55 – Alte transferuri, Art.01 alin.05 – Programul de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, prin diminuarea cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare de la Cap.83.01 – Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare, Titlul 80 – Împrumuturi, Art.30 – Alte Împrumuturi”, conform amendamentului adoptat și propus de grupul parlamentar al PSD. Un alt amendament al PSD a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane lei, pentru programul Start Up Nation.

De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului „pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul  sprijinirii financiare a Administrației Patriarhale, în vederea continuării lucrărilor de construire a Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului”, printr-un amendat tot al grupului parlamentar al PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *