Skip to content
Politică

Guvernul se pregătește de prima remaniere? Ce miniștri ar putea pleca din Guvern

Inquam Photos / Octav Ganea

Miniștrii Guvernului condus de Nicolae Ciucă sunt chemați, luni, la raport, la mai puțin de 4 luni de când au fost învestiți în funcții. Surse politice au precizat pentru PS News că miniștrii sunt așteptați astăzi la ședința coaliției pentru a-și prezenta rezultatele activității de până acum, dar și propunerile pentru pachetul de măsuri pe care executivul intenționează sa-l adopte. Aceleași surse susțin că, atât la PNL, cât și la PSD, sunt nemulțumiri legate de activitatea unor miniștri. Pe lista nemulțumirilor s-ar afla, potrivit surselor citate, ministrul Energiei, Virgil Popescu, Ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Florin Cîțu și-ar dori și remanierea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, însă mai mulți liberali se tem că schimbarea acestuia ar produce un amplu scandal în coaliție, dat fiind faptul că Rafila are susținerea necondiționată a liderului PSD, Marcel Ciolacu.

Amintim că PS News a scris săptămâna trecută că liderul PNL Florin Cîţu ar vrea să fie purtate discuţii atât la nivel de partid, cât şi în Coaliţie, despre o viitoare remaniere guvernamentală.

DETALII AICI: Florin Cîțu ia în calcul o discuţie serioasă despre remanieri în guvern. Ce spunea, însă, premierul despre schimbarea miniștrilor

Problema remanierii miniștrilor este, însă, una spinoasă. PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților au semnat un Acord politic ce stă la baza coaliției de guvernare, iar potrivit acestuia, revocarea miniștrilor poate avea loc doar după consultarea partidului care l-a propus în funcție. Concret: dacă Nicolae Ciucă va dori remanierea unui ministru propus de PSD, Marcel Ciolacu trebuie să fie de acord, ceea ce este puțin probabil să se și întâmple.

Textul integral al ACORDULUI POLITIC între Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților (GPMN):

„Formațiunile semnatare convin asupra formării Coaliției Naționale pentru România – coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024.

Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD,  până la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții.

Coaliția Națională pentru România funcționează în baza Programului de Guvernare și a mecanismului de monitorizare și coordonare a aplicării deciziilor luate, conform procedurilor stabilite în prezentul Acord Politic.

Ședințele Coaliției vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părțile semnatare. În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului. Delegațiile de consultare în cadrul coaliției vor avea componența și numărul de persoane stabilite de către președinții celor 4 formațiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de către fiecare formațiune reprezentată în Guvern, lunar, prin rotație.

Ședințele Coaliției vor aborda agenda politică guvernamentală și parlamentară. Deciziile Coaliției se iau prin consens.

Deciziile Coaliției sunt obligatorii pentru toate persoanele susținute în funcții publice de către aceasta. Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formațiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliției sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliției sunt confidențiale până la adoptarea deciziilor.

Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului.

Pentru coordonarea și punerea în aplicare a deciziilor Coaliției la nivel parlamentar se organizează, săptămânal, ședințe cu participarea liderilor de grup ai formațiunilor semnatare din cele două Camere ale Parlamentului.

În vederea implementării deciziilor Coaliției la nivel parlamentar, liderii de grup se întâlnesc înaintea tuturor ședințelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor și ori de câte ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, înaintea ședințelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

Acordul politic de constituire a Coaliției Naționale pentru România este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 și intră în vigoare la data semnării. Modificările la prezentul Acord se dezbat, negociază și convin între formațiunile semnatare, fiind decise prin consens”.

DETALII AICI: Cum pot fi revocați miniștrii, după acordul politic al coaliției PSD-PNL-UDMR. Prevederea clară din documentul semnat de cele 3 partide

Amintim că remanierea miniștrilor a reprezentat un punct fierbinte și în coaliția de guvernare PNL-USR. Scandalul din fosta coaliţie de guvernare a izbucnit după ce premierul Florin Cîţu l-a demis pe ministrul USR – Plus Stelian Ion. Decizia de remaniere a unui ministru din cabinetul său îi aparţine prim-ministrului, care conduce Executivul, însă USR – Plus, care a fost pus a doua oară în faţa faptului împlinit privind demiterea unui ministru de-al său, şi-a retras sprijinul politic acordat lui Florin Cîţu. Situaţia a escaladat într-o depunere a unei moţiuni de cenzură din partea USR – Plus cu sprijinul AUR, o asociere care părea de domeniul fantasticului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *