Skip to content
Politică

Guvernul se reunește azi pentru prima rectificare bugetară din 2015

Guvernul discută, astăzi, rectificarea bugetară. Un demers controversat, văzut drept pozitiv de premierul Ponta, însă criticat vehement de Opoziţie.

La rectificare nu se taie niciun ban de la niciun minister. Din contră!„, a afirmat prim-ministrul Victor Ponta. Proiectul a fost analizat luni, în şedinţa conducerii PSD, a liderilor Coaliţiei, şi a fost discutat cu fiecare ministru în parte. Victor Ponta, şeful Executivului a precizat că rectificarea este una pozitivă şi a criticat faptul că multe instituţii nu au cheltuit banii.

Marţi avem şedinţă de Guvern pe rectificare. Vestea bună este că nimeni nu pierde niciun leu. Este o rectificare pozitivă, avem mai mulţi bani decât s-a trecut în Legea bugetului. Vestea proastă este că mulţi dintre dumneavoastră, şi nu vorbesc de miniştri, vorbesc de instituţii, nu aţi reuşit să cheltuiţi banii pe care îi aveţi. Asta nu e o veste bună, să aveţi bani şi să nu-i cheltuiţi, deci trebuie să găsiţi o soluţie să folosiţi banii pe care i-am strâns la buget„, le-a spus Ponta miniştrilor, potrivit realitatea.net.

Rectificarea bugetară aduce noua ordine în PSD, impusă de cel care a preluat puterea. Semnalul lui Liviu Dragnea e clar: deciziile importante se iau la partid, şi nu la Guvern.

Am văzut o oarecare stare de nervozitate că, în cadrul BPN, premierul şi ministrul de Finanţe prezintă rectificarea. Este un lucru convenit cu Victor Ponta, e discutat, PSD sprijină activitatea Guvernului şi pentru asta e bine să fie informat„, a spus Liviu Dragnea.

La rectificarea bugetară, Transporturile pierd peste un miliard de lei, sumă alocată iniţial proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, iar bugetul Sănătăţii pierde 600 de milioane lei, bani redirecţionaţi către fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Bugetul Ministerului Culturii va fi diminuat cu aproximativ 2 milioane de lei, dar din aceşti bani peste 700 de mii se vor aloca Teatrului Naţionl de Operetă „Ion Dacian”.

Totodată, bugetul Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 25 milioane de lei, iar Ministerul Energiei şi Televiziunea Română pierd 15 milioane lei.

În schimb, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va beneficia de o majorare bugetară de 1.222 milioane lei, pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor şi indemnizaţiilor.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va primi peste 500 milioane lei pentru plata drepturilor salariale şi pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

În cadrul bugetului alocat Ministerului Apărării Naţionale, proiectul de act normativ permite cheltuirea sumei de 650 de milioane de lei pentru repararea şi întreţinerea echipamentelor militare.

Ministerul Finanţelor Publice primeşte peste 700 milioane lei pentru acţiuni generale şi 530 milioane lei, în principal pentru hotărâri CEDO şi despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăţilor.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va beneficia de o suplimentare de 305 milioane lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de 65 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe, 55 milioane lei, Ministerul Justiţiei, 44 milioane lei, Ministerul Public, 44 milioane lei, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, 40 milioane lei, în principal fonduri destinate Institutului Naţional de Cercetare ”Cantacuzino” .

De bugete majorate vor beneficia şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aproximativ 120 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Român de Informaţii – câte 21 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază, 15 milioane lei, Administraţia Prezidenţială, aproximativ 11 milioane lei, Camera Deputaţilor, 8 milioane lei şi Senatul, aproximativ 3 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *