Skip to content
Politică

Guvernul, sesizare împotriva lui Iohannis. Radu Carp: CCR ar trebui să fie mai rezervată în a se implica în aceste chestiuni! EXCLUSIV

Premierul României, Viorica Dăncilăm, a anunțat vineri în ședința de Guvern că a sesizat CCR după ce Klaus Iohannis a decis să amâne noile numiri din Guvern.

CITIȚI MAI MULTE AICI: UPDATE. Dăncilă, anunț de ULTIMĂ ORĂ: Am sesizat CCR. Nu ne-am dorit acest lucru

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura vineri cu expertul în constituționalism Radu Carp. Concret, întrebat dacă sesizarea depusă de Guvern la CCR are temei, profesorul universitar a subliniat că termenul prevăzut pentru președinte în Constituție, de 15 zile, nu îl obligă precis să facă acele numiri, iar pe de altă parte nu se naște automat un conlict între puterile statului în a 16-a zi.

„Este vorba despre un termen orientativ în Constituție. Nu este un termen de decădere sau prescripție. Este un termen constituțional. Desigur că președintele are obligația să numească a doua oară o altă persoană pe poziția respectivă, dar nu înseamnă neapărat că atunci când a expirat termenul de 15 zile că are o obligație extrem de precisă în acest sens. Nu cred că se naște automat un conflict între puterile statului în a 16-a zi de la momentul în care s-au făcut acele nominalizări”, a precizat politologul.

Totodată, chestionat la ce să ne așteptăm de la CCR, Radu Carp a subliniat că este greu de prezis, dar Curtea Constituțională ar trebui să fie mai rezervată în a se implica în chestiuni care sunt la limita dintre politic și juridic.

„Mi-e greu să spun, să fac predicții, dar în general am văzut că CCR niciodată nu refuză să discute conflictele dintre puterile statului, deși ar trebui să fie mai rezervată în a se implica în aceste chestiuni care sunt la limita dintre politic și juridic. În același timp, cazurile pe care le-a preluat le-a rezolvat favorabil. În acest caz, repet, ar însemna în cazul în care s-ar da această interpretare că de fapt termenele din dreptul constituțional sunt la fel cu cele din dreptul civil și dreptul penal, ceea ce nu este cazul și cred că și CCR a subliniat faptul că aceste termene nu nasc obligații. Ar fi o negare așadar a întregii jurisprudențe de până acum”, a conchis Radu Carp în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *