Guvernul stabileşte noi investiţii în Sănătate: 6 miliarde de euro, până în 2030, complementar PNRR

Alexandru Rafila (Inquam Photos/Alexandru Busca)
Sursă foto: Inquam / Alexandru Busca

Guvernul discută, în şedinţa de joi, criteriile de eligibilitate pentru investiţiile care se vor derula prin Programul Operaţional pentru Sănătate, în valoare de 6 miliarde de euro, care se va derula până în 2030. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că este un program complementar PNRR, întrucât în PNRR 22 de judeţe erau fără nicio investiţie în infrastructura spitalicească.

”Astăzi luăm acea decizie prin care România va derula proiectele de construire de unităţi spitaliceşti noi, de modernizare a celor existente, de dotare şi utilare cu echipamente moderne, proiecte care se vor desfăşura prin Programul Operaţional pentru Sănătate, aproximativ 6 miliarde de euro, alocate acestui program cât se poate de ambiţios şi aşteptat atât de mult de noi toţi”, a anunţat, joi, premierul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că este vorba despre un proiect complementar PNRR.

”Această finanţare va fi progresivă până în 2030 şi are mai multe componente. Cele mai interesante în zona publică sunt cele legate de investiţiile în infrastructură, dar aici avem o problemă pe care trebuie să o rezolvăm şi avem această oportunitate. În PNRR existau 22 de judeţe fără nicio investiţie în infrastructura spitalicească”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, ministrul Sănătăţii, citat de news.ro.

Acesta a adpugat că POR Sănătate ”poate să reducă declalajele care există în asigurarea asistenţei medicale spitaliceşti între diversele judeţe”.

”Practic, discutăm despre criteriile de eligibilitate pe baza cărora autorităţile pot depune proiecte pentru a deveni eligibilile prin acest program”, a precizat ministurl.

Potrivit acestuia, în POR Sănătate, mai este vorba despre ”dezvoltarea de programe de prevenţie, dar şi combaterea bolilor netransisibile, inclusiv a cancerului”.

”Este nevoie de toate resursele care să finanţeze programe importante, cum este Programul Naţional de Combatere a Cancerului, iar resursele de la bugetul de stat, de la CNAS, au acum posibilitatea să fie completate cu resursele din acest program operaţional pentru sănătate. La cât de hotărâţi suntem noi la MS, cum am reuşit să ne atingem toate ţintele din PNRR, împreună cu colegii de la MIPE o să putem să ducem, sau vor duce cei care vor venim în timp la aceste ministere, vor putea să ducă la bun sfârşit aceste proiecte”, a adăugat Rafila.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: